OPREZNO: Otišla na riblji pedikir i ostala bez noktiju! Niste ni svesni kakve sve infekcije može da izazove ovaj tretman

Poslednjih godina postoji velika potražnja za tzv. ribljim pedikirom, koji pored masaže stopala, podstiče cirkulaciju, uklanja mrtve ćelije i zadebljanja na stopalima, neprijatan miris nogu, ali leči i razna kožna oboljenja, poput psorijaze, dermatitisa, kurijeg oka...

.

Časopis "Jama Dermatology" pisao je o dvadesetogodišnjakinji koja je nažalost spoznala negativne posledice ribljeg pedikira. Tokom tretmana, klijentkinja je zadobila onihomadis, infekciju koja izaziva opadanje noktiju na ekstremitetima, u ovom slučaju donjim.

Žrtva pedikira zatražila je mišljenja drugih dermatologa, i svi su joj objasnili da drugih izazivača onihomadisa nema i da je najverovatnije uzrok upravo riblji pedikir. 

Iako je trend poslednjih godina u velikom porastu, on predstavlja rizik od prenosa infekcija, zato što se jedna riba koristi za više klijenata, a cisterne u kojima su ribice smeštene često nisu ni pravilo sanirane, pa se bakterije mogu pronaći i u vodi, piše metro.co.uk. 

Ovo je prvi prijavljen slučaj negativnih posledica ribljeg pedikira, koji je sada pokrenuo lavinu pitanja i verovatno mnoge žene odvratio od isprobavanja. 

Napominjemo da je ovaj tretman zabranjem u mnogim američkim državama, dok je u Kini i dalje najpopularniji.