Lepota

Da, moguće je! Kako da skinite gel kod kuće, a da pritom ne upropastiti nokte!

Iako se to ne preporučuje, ali ukoliko nemate drugog izbora evo kako možete da skinete gel s noktiju, a da ih ne uništite.
02.06.2018. - 17:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ima nekih stvari koje znamo da ne smemo: cediti bubuljice, čupati sede ili - najgore od svega - guliti gel s noktiju. Ovo poslednje je zaista pravi zločin jer pritom možete ozbiljno da oštetite nokte. Ako neveštim postupkom uništite gornji sloj, nokti će se opasno stanjiti i oslabiti i vrlo će se teško od toga oporaviti.

1. korak: Skini površinski sloj

Upotrebi blagu turpiju i nežno istruži zaštitni površinski sloj. Ako imaš uzorak na noktima, struži sve dok ne dođeš do temeljne boje. To je važno jer ćeš tako omogućiti acetonu da prodre do najdubljih slojeva i ubrza proces skidanja gela. Kad je nokat mat, spremna si za sledeći korak. Pazi da ne istružeš previše jer nikako ne želiš da dođeš do svog pravog nokta.

2. korak: Umotaj nokte

Da bi rastvorila gel, natopi blazinice ili loptice vate 100% acetonskim odstranjivačem laka, stavi ih na nokte i onda sve obmotaj aluminijumskom folijom, i to čvrsto jer ćeš tako pojačati delovanje acetona; čak možeš preko svega da navučeš rukavice. S tako zamotanim noktima čekaj dobrih 15 minuta.

3. korak: Odstrani preostalu boju

Kad skineš foliju i vatu, lak bi trebalo da bude uglavnom uklonjen. Ono što je ostalo oko kožice, vrlo oprezno očisti drvenim štapićem za kožicu. Ako nije otišao sav lak, ponovi prethodni korak i drži vate natopljene acetonom još pet minuta. Nemoj pritiskati niti strugati po noktima jer su sad već vrlo mekani i mogla bi da ih oštetiš.

4. korak: Hidratacija, hidratacija

Nakon što si uklonila lak i gel, nokti i kožice biće ti vrlo suvi pa operi ruke i nanesi hidratantno ulje i na kožicu i na nokte da im povratiš vlažnost. Daj noktima bar nedelju dana da se odmore od delovanja acetona i neguj ruke hranjivom i hidratantnom kremom.

Šta ako se gel ipak ne skine?

Čak i ako tačno slijediš korake, katkad je gel manikir uporan i ne želi da se skine. Ponavljamo, ne guli nokte. U takvim ekstremnim slučajevima kad je lak kao zalepljen za nokte, obrati se profesionalcima. Stručna osoba zna kako da ti pomogne i pobrine se da ti nokti opet budu u savršenom stanju.

Izvor: miss7.24sata.hr