Bata Spasojević otkriva koje boje MORAJU da se nađu u vašem ormanu ove sezone

Kreator Bata Spasojević predstaviće novu kolekciju na ovogodišnjem "Serbia Fashion Weeku". Tom prilikom on je otkrio kako izgledaju njegovi novi modeli, ali i koje boje su obavezne u sezoni proleće/leto 2018 u vašem garderoberu...

.

Jaka konstrukcija, rok muzika, art, asimetrija i futurizam predstavljaju osnov svake vaše kolekcije, ali svaki put unesete i nešto inovativno. Koju novu nit ste utkali u novu kolekciju?

- Nova nit koja prožima kolekciju za proleće/leto 2018, kao što i sam naziv govori je - ,,Hero Icons". Tema je dosta otvorena i sadrži mnogo raznih profila ličnosti iz sfere filma, muzike, sporta , strip junaka... Sve te zanimljive ličnosti, energije i stvaralački potencijal koje oni nose su ostavili na mene jak utisak koji sam preneo na printove i forme u novoj kolekciji. Kolekcija obiluje jakim koloritom, dahom leta, letnjim avanturama. Udružila je autentičnost, individualnost i eksluzivnost.

Koliko ste ovoga puta svoju smelost iskazali kroz zanimljive printove i koje boje dominiraju u kolekciji?

- Što se tiče printova, oni i ovoga puta predstavljaju veoma važan segment kolekcije. Uvek nose simbole mojih novih ideja i nadahnuća. Ovaj put primat imaju Merilin Monro , Stiv Mekvin, Marlon Brando, Robert De Niro, Muhamed Ali, Mek Gregor, mnogi muzičari, kao i zanimljive poruke. Boje su jake, od pinka, pudera, cvetnih dezena do crne po kojoj sam prepoznatljiv.

Koko Šanel je davno rekla: "Moda koja ne doseže ulice nije moda". Mislite li i vi tako?

- Koko je bila potpuno u pravu, apsolutno se slažem sa tom tvrdnjom. Tu devizu i ja govorim u mnogim intervjuima kao i mojim studentima kojima sam svojevremeno predavao na fakultetu. Dobar i kvalitetan dizajn mora naći svoj put i ako nema primenu i svrhu - gubi smisao.

Kako srpska ulična moda deluje u poređenju na ulice svetskih modnih metropola?

- Mislim da i dalje ulice velikih metropola deluju dosta opuštenije i stilski bolje uklopljene. Sadrže takođe mnogo različitosti i kreativnosti u odnosu na naše ulice. Mada se uvek zaista obradujem kada vidim novu struju mladih koji vole da eksperimentišu. To je dobar znak da pokušavamo da idemo ukorak sa svetom.

Imate li neki modni savet za devojke koje ovog proleća žele da izgledaju moderno?

- Savetovao bih prvo devojke da budu opuštene i da ne robuju trendovima pošto poto. Da grade svoj stil, da eksperimentišu. Obavezan kolorit koji se treba naći u njihovim ormarima je pink, lavanda, tirkizne nijanse…

Ako biste između Dzona Galijana, Bila Gajten, Rafa Simonsa i Marije Gracije Kjuri morali da izaberete jednog dizajnera čiji autorski pečat cenite, ko bi to bio?

- Pored Tom Forda koga nema na ovoj listi, svakako volim i Rafa Simonsa i njegovu monumentalnost u silueti.

Ko je, prema vašem mišljenju, danas ikona stila?

- Danas je teško naći pravu modnu ikonu kao u vreme kada su gospodarile zvezde starog Holivuda. Karin Rotfeld i Ana Dela Ruso su moji favoriti, svaka u svom filmu posebna.

Kakvi su vam planovi za period nakon predstavljanja nove kolekcije na Serbia Fashion Weeku?

- Slede pripreme za odlazak na Maltu gde ću predstaviti kolkciju sa Serbia Fashion Weeka, a potom me očekuje obilazak evropskih gradova u potrazi za novom inspiracijom.