Na koje sve načine šminka dobro utiče na vaše zdravlje?

Ima žena koje nemaju običaj da se šminkaju, jer smatraju da su prirodne lepše, ali postoje i one koje misle da je njihovo samopouzdanje veće ako su našminkane. Korisnice sajta Reddit su objasnile da im šminka ne pruža samo veće samopouzdanje, već im diže raspoloženje, pomaže u borbi sa depresijom, anksioznošću i drugim „mračnim“ stanjima.

.

Pratite nas i na Viberu!

Terapeutkinja za poremećaje u ishrani Temima Zuker je iz iskustva svojih klijenata objasnila da im to mešanje boja i igranje sa nijansama daje osećaj kreativnosti i sreće.

Evo nekoliko načina kojima šminka doprinosi mentalnom zdravlju, piše thisisinsider.com.

Kontrola

“Jedna od asocijacija na moje detinjstvo jeste kontrola roditelja. Sve što sam mogla da biram, birala je moja majka. Odeća, obuća… sve, osim nege kože. Sada kada sama zarađujem, volim sebi da priuštim luksuznu kozmetiku jer mi nega kože daje osećaj kontrole koju nisam imala kao dete. Smatram da sam negom kože dobra prema sebi”.

Gotohela

Izazov

“Dugo sam bila u depresiji i hronično osećala bol, pa mi je dugo trebalo da se nateram da lepo izgledam. Šminka mi je mnogo pomogla, jer sam sahvaljujući njoj dobila dosta komplimenata na račun svog fizičkog izgleda”. 

Tikapu

Napravite pauzu

“To vreme koje provedem za šminkanje je samo moje i volim da mi tako počne dan”.

 Klara

Izađite iz svoje glave

“Moj mozak je uvek bio opterećen negativnim mislima, dok mi je šminka pomogla da se izvučem iz depresije i anksioznosti. Šminkanje mi je zabavno i dozvoljava mi da pobegnem od svojih briga, bar na neko vreme”. 

Gudegudeg