Nije jogurt: S kojim sredstvom iz kuhinje najbolje ublažiti opekotine od sunca?

Jedan višenamenski proizvod koji skoro svakodnevno koristimo tokom kuvanja i čišćenja sjajno je sredstvo za borbu protiv opekotina od sunca

.

1. Prirodno je protivupalno sredstvo koje steže kožu kako bi je zaštitilo. Kada se primeni na opekotinu od sunca deluje smirujuće na kožu i ublažava bol.

2. Vitamini i minerali u jabukovom sirćetu pomažu pri ponovnom bogaćenju kože hranjivim materijama i tako ubrzavaju oporavak.

3. Sirćetna kiselina ublažuje svrab i upalu koji su nastali od opekotina.

4. Umanjuje ljuštenje kože.

5. Izvlači toplinu iz opekotina kože.

6. Uklanja štetne bakterije s površine kože.

7. Omogućava koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem kože.

Pratite nas i na Viberu!

KORIŠTENJE JABUKOVOG SIRĆETA

Pre samog korišćenja jabukovog sirćeta vrlo je važno da ga razblažite. Naime, nerazređeno sirće može uzrokovati dodatne opekotine na koži i pogoršati vaše stanje.

Ovo su dva jednostavna načina kako da napravite obloge od jabukovog sirćeta koje će ublažiti zadobijene opekotine od sunca.

1. Jednu do dve šoljice jabukovog sirćeta ubacite u hladnu vodu pripremljenu za kupanje u kadi, i sedite u njoj 15 do 30 minuta.

2. Ako nemate kadu, izmešajte pola litre hladne vode i pola male šolje (pola šoljice) jabukovog sirćeta. U mešavinu potopite pamučnu krpu i njom prekrijte opečene delove kože. Ostavite krpu da deluje oko 15 minuta, pa ponovite postupak. Nakon oba tretmana isperite kožu hladnijom vodom.

Budite obazrivi prilikom korišćenja i vodite računa da obavezno adekvatno razredite jabukovo sirće pre primene.

Mladeži i sunčanje: Ovo morate znati pre nego što odete na sunce!

Izvor: zadovoljna.hr