Transplantacija kose nije bauk!

Ako ste od onih muškaraca koji ne mogu da prihvate činjenicu da su zauvek ćelavi (iako ženama ne smeta taj nedostatak), dobra vest jeste da je ovaj problem rešiv.

.

Gubitak kose većinu muškaraca veoma pogađa i strašno im smeta. Mnogima opadanje kose predstavlja problem veći i od pojave sedih vlasi koje se smatraju šarmantnim, dok ćelavost – nikako. Brojna istraživanja pokazala su da muškarci koji su ćelavi ili briju glavu deluju snažnije, dominantnije i muževnije. Obrijana glava, kao prvi korak u rešavanju problema gubitka kose, predstavlja smelu odluku koja poboljšava dominaciju kod muškaraca, te čini da izgledaju muževnije. Ali, uprkos činjenici da obrijana glava može izgledati veoma muževno, muškarci se  retko slažu sa tom konstatacijom. Pripadnici jačeg pola ćelavost ne doživljavaju pozitivno već gube samopouzdanje.

Kako povratiti samopouzdanje i kvalitet života

Ako bi pitali žene, koji tip muškaraca ih privlači – većina njih će se složiti  da im ne smeta ako muškarac nema kosu. One smatraju da ćelavi  muškarci, naročito oni koji još “rade” na svom telu redovnim treninzima i pravilnom ishranom, asociraju na muškost i snagu. Najvažnije je da muškarci prihvate svoju ćelavost te je pretvore u “oružje” seksepila. Ipak, u današnje vreme ne morate da se pomirite sa gubitkom kose jer se godinama u nazad uspešno obavlja transplantacija kose.  Osobe koje se bore sa problemom opadanja kose verovatno su probali razna alternativna rešenja, od biljnih kapi, šampona i preparata u vidu losiona. Međutim, ove metode zahtevaju ozbiljno odvajanje vremena bez efikasnih krajnjih rezultata a često i uz velike troškove. Jedino trajno rešenje protiv opadanja kose je presađivanje kose, koje više nije bauk a niti stvar luksuza. Za transplantaciju kose se danas opredeljuju kako muškarci, tako i žene, različitih finansijskih mogućnosti.  Budući da u Srbiji i susednim zemljama postoji nekoliko ordinacija koje se bave transplantacijom kose, veoma je važno napraviti pravi izbor ordinacije koja se dugi niz godina bavi tom delatnošću i koja je usko specijalizovana za istu. Činjenica je da svako ko muči muku sa gubitkom kose trajno želi da se reši ovog problema i veoma često nasedne na svaku “bajnu” ponudu koja podrazumeva veliki broj dlaka uz niže cene od tržišnih, odloženo plaćanje uz rezultate kao iz “bajke” i tome slično. Zato treba voditi računa kako pravite izbor klinike. AHT metod transplantacije kose  je svakako najdominantniji i jedini koji koristi elemente za stabilizaciju postojećih folikula i dodatnu vitalnost za preživljavanje novih, tek implantovanih folikula. Zahvaljujući zavidnim rezultatima, bezbolnoj proceduri i potpuno prirodnom izgledu nakon procedure, AHT metod je postao vodeći na Balkanu za presađivanje kose. Ova ordinacija je prva donela metod pojedinačnog prebacivanja folikula i time otpočela novu eru modernog i savremenog presađivanja kose u celom region.  

I bivši prvi reket sveta presadio kosu

Sa ovim problemom nisu mogle da se nose ni zvezde poput Vejna Runija, Dejvida Bekama, Robija Vilijamsa, Mel Gibsona... Jedan od poslednji na listi poznatih koji je presadio kosu je najbolji španski teniser i nekada prvi reket sveta Rafael Nadal. Očigledno je da je španskom teniseru smetalo što poslednjih godina ima problem sa kosom, odnosno velikim zaliscima i ćelavosti, te se odlučio za transplantaciju kose. Kod nas su takođe mnoge poznate ličnosti radile transplantaciju kose kao što su: model Vladimir Cvetković, pevač Danijel Alibabić, kreator Darko Kostić,voditelj Milan Kalinić, glumac Branislav Lečić i drugi.

Koji je razlog gubitka kose?

Činjenica je da je kosa uvek predstavljala znak muškosti i snage, upravo zato se muškarci toliko boje ćelavosti.  Pripadnicima jačeg pola prve bore verovatno neće smetati, dok gubitak kose, jedan od prvih vrlo vidljivih pokazatelja starenja predstavljaju veliki šok, naročito ako se počne događati već u 20-tim godinama.  Opadanje kose je normalan proces koji predstavlja fazu neophodnu za njeno obnavljanje. Uobičajena pojava je da se dnevno zameni 100 opalih dlaka novim, a ukoliko se poremeti ravnoteža opadanja i obnavljanja, kosa se proređuje. Najčešće verovanje je da je ćelavost nasledna i da se javlja usled viška testosterone (DHT hormona) mada postoje i mnogi drugi razlozi kao što su posledica hormonskih poremećaja, stres, bakterijske i gljivične infekciije, bolesti štitne žlezde, menopauze, hroničnih bolesti, kao i anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili nakon rigoroznih dijeta