Lepota

Čiste i dugovečne: Trikovi kako da sačuvate svoje čizme

Mnoge dame ne znaju zbog čega im se čizme brzo isprljaju i odlepe.
30.01.2017. - 13:46h

Prošetajte gradom i zapazićete da svaka treća devojka nosi čizme nalik "agsicama". Već nekoliko zima, ova obuća ponosno nosi titulu najpopularnije kod ženske populacije, jer su vrlo praktične i tople. Ali, takođe ćete primetiti da su mnoge od njih toliko isprljane, da im nema spasa. Pošto su plišane i samim tim „nežne“, brzo habanje i prljanje su im jedina mana.

Ako se i vama dopadaju, a do sada ste se ustručavali da ih kupite upravo zbog toga, postoje trkovi kojima ćete uspeti da vek svojih čizmi maksimalno produžite. 

Sprej za impregnaciju

Čim ih izvadite iz kutije, čizme isprskajte sprejom za impregnaciju, koji je vodootporan i protiv mrlja. Ritual ponavljajte svakih desetak dana, kako biste obnovili efekat.

Nisu za kišu/sneg

Čizme se brzo i prljaju upravo zato što ih mnoge devojke obuvaju po kiši i snegu. Osim što su nakon toga pune mrlja, one počinju i da menjaju oblik, odnosno dolazi do slabljenja materijala i lepka.

Nikako blizu izvora toplote

Izbegavajte radijatore i električne grejalice! Ostavljanjem čizama u njihovoj blizini, gubi se boja, a materijal postaje suv i sklon pucanju.

Napunite ih papirom

Kada ih ne nosite, i tada brinite o njima, tako što ćete ih napuniti papirom ili nekom starom tkaninom, kako bi što bolje sačuvale orginalan oblik.  

Četka sa mekanim dlakama

Kada ih čistite, izbegavajte hrapavu i grubu četku ili tkaninu, jer pored toga što ih nećete dobro očistiti, ostavićete nepopravljive ogrebotine na čizmama. Zato, kupite četku sa mekanim dlakama. 

Izvor: zadovoljna.hr