Izbegnite ove GREŠKE u šminkanju!

Za svaki deo lica važe određena pravila, pa lepo šminkanje zapravo podrazumeva zanje i talenat. Dostupnost različite šminke i brojni trendovi, ipak moraju biti u balansu sa dobrim ukusom i umerenošću.

.

Iako šminkanje izgleda kao lak zadatak, verujte da nije. Pa čak i onaj "no makeup" izgled zahteva talenat i neko znanje kako bi izgledao tako kako izgleda.

Pratite nas i na Viberu!

Svi mi pravimo greške i to je sasvim u redu, pogotovo kada vežbamo i učimo nešto novo. Ako želite da postanete profesionalac i da vaše umeće šminkanja podignete a viši nivo, evo šta treba da izbegavate, a šta obavezno da radite.

1. Priprema lica

DA: Da bi vam puder stajao bolje, ali i da ne biste imali problema sa kožom, potrebno je da je pripremite pre stavljanja šminke. Neka šminka može biti teška i zapušiti pore, dok sa prajmerom možete zaštiti pore od prljavštine i pudera koji može ući u njih. Ako ne volite prajmere, možete staviti najobičniju hidratantnu kremu koju koristite.

NE: Ne pripremiti lice ni na koji način.

2. Stavljanje pudera

DA: Uvek koristite puder u svojoj boji kože i imajte dva komada: 1 kada pocrnite i 1 za zimu. Nanosite ga tapkanjem uz pomoć sunđera za nanošenje pudera.

* Preko stavite puder u kamenu kako biste matirali kožu ili dobili potpunu prekrivenost.

NE: Stavljati pogrešnu boju pudera na koži i utrljavati ga u nju. Utrljavanjem pudera u kožu nećete postići bolji izgled, već ćete samo izazvati perutanje (koje nije smireno prajmerom ili hidratantnom kremom) i crvenilo. Takođe, nemojte misliti da ćete prikriti pogrešnu boju puera ako ga nanesete i na vrat.

* Nikako ne stavljajte puder na mokru kožu i ne stavljajte preko puder u kamenu jer će izgledati kao da imate ružne fleke na licu i neće se dobro razmazati.

3. Konturisanje

DA: Konturišite od linije uha (gornje hrskavice) do pola obraza. Stavite malo tamnije nijanse, pa razmažite/blendujte kako bi se boje uklopile.

NE: Nemojte uvlačiti obraz kako biste konturisali jagodičnu kost. Na ovaj način će vam lice izgledati "usukano" kao da ste izgubili previše kilograma.

4. Rumenilo

DA: Stavljajte po malo i dodajte po želji jačinu nijanse. Stavite ga preko jagodične kosti, iznad linije sa kojom ste konturisali i naglasili jagodice. Razmažite tako da izgleda prirodno.

NE: Nemojte stavljati rumenilo previše blizu nosa ili na sredinu obraza, jer će izgledati više kao osip, a ne kao prirodno rumenilo kože.

5. Konturisanje nosa

DA: Nos će vam izgledati uži i manji ako ga konturišete sa svetlom nijansom. Lagano naglasite most nosa sa strane i dodajte malo hajlajtera kod nozdrva, kako biste naglasili hrskavicu koja treba da izgleda "prćastije". Povedite računa o vrhu nosa!

NE: Nemojte samo uzeti četkicu sa tamnijom nijasom i staviti liniju od obrve do nozdrve. Nos vam neće izgledati tanje, već će izgledati istaknutije.

6. Šminkanje očiju

DA: Preko celog kapka stavite senku u neutralnoj nijansi, po mogućstvu mat varijantu. Ovo će očima dati dubinu i učiniti ih vizuelno većim.

NE: Nemojte staviti sjajnu senku na ceo kapak, pogotovo ako imate sitnije oči.

DA: Drugu, tamniju nijansu stavite iznad kapka, odnosno na deo gde se spaja kapak sa čeonom kosti (udubljenje ispod obrva).

NE: Drugu, tamniju nijansu senke nemojte stavljati direktno na kapak, osim ako nemate krupne oči. U suprotnom, neće vam lepo stajati.

* Stavljanje ajlajnera:

DA: Uz pomoć samolepljive trake nanesite ajlajner tačno kako treba. Povećajte vizuelno oči, tako što nećete vrh stavljati previše visoko, ka obrvama.

NE: Nemojte izvaličiti nepravilnu i previše tanku liniju, niti izvlačiti oštar vrh previše visoko, iznad spoljnog ugla oka.

* Stavljanje senke na donju liniju trepavica

DA: Koristite mat senku čija nijansa nije previše tamna. Ovako ćete uokviriti oči i istaći njihovu boju.

NE: Nemojte stavljati previše tamnu senku ispod oka, odnosno na donjoj liniji trepavica. Oči će vam izgledati tužno i ne baš lepo.

7. Obrve

DA: Lagano popunite obrve tako da izgledaju jednako i nemojte preterivati sa jačinom boje. Obrve treba da budu svetle i paperjastog izgleda.

NE: Nemojte ih previše potamnjivati i praviti njihov početak (kod nosa) previše upečatljivim, što se vrlo često može videti kod mnogih devojaka. Oči će vam izgledati manje, a obrve spuštenije.

8. Usne

DA: Pratite liniju usana i gradativno, uz pomoć čekice nanosite ruž.

NE: Ne koristite nijanse ruža koji ne odgovaraju vašem tonu kože.

Izvor: zenskimagazin