Šest tkanina u kojima se nećete znojiti

Šta obući po vrućini, a da se osećamo najprijatnije? Donosimo vam šest vrsta materijala koji treba da imaju prioritet kada birate garderobu za tople dane...

.

1. Lan

Izuzetno ugodna tkanina koja bi slobodno mogla da se prozove “ventilatorom” među materijalima. Propušta vazdug do vašeg tela i tako sprečava znojenje. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva, ali to ionako nije bitno tokom vrućina.

2. Pamuk

Nepobediv odabir za vrele letnje mesece. Jedna od najprozračnijih tkanina koje postoje, ne zadržava toplotu i upija vlagu s tela i aktivira njeno isparavanje.

3. Keper

Najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mešavine i smatra se odličnom letnjom zamenom za traper. Ako i tokom vrućina ne želite da odustanete od nošenja dugih pantalona, odaberite modele od kepera jer ćete se u njima osećati ugodnije.

4. Viskoza

Jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu vrlo je slično pamuku. Upravo je zbog toga viskoza ugodna za nošenje tokom vrućina i hladi telo.

5. Svila

Prirodna tkanina koja “diše” i poznata je po tome što se prilagođava temperaturama pa vas tokom zime greje, a leti hladi. Iako ne podstiče znojenje, tanka je i mekana pa se lako zalepi za oznojenu kožu.

6. Šifon

Izrađuje se od raznih mešavina, a kada je napravljen od pamuka i svile postaje idealan materijal za letnju odeću. Najčešće se koristi za izradu haljina i bluza zato što izuzetno leprša.

Izvor: Zadovoljna.hr