Znate li zbog čega kod pripreme kolača treba razdvojiti tečne i suve sastojke?

Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste se sreli sa receptom koji zahteva da se posebno pomešaju tečni, a posebno suvi sastojci.

Foto: Nina Buday / Shutterstock
Foto: Nina Buday / Shutterstock
.

Ako se nekada ovaj deo recepta ignorisali kako biste uštedeli vreme i smanjili količinu prljavog posuđa znate da vam kolač nije ispao onako kako bi trebalo.

Zašto je odvajanje važno?

Neki će verovatno da kažu da nema preteranog smisla odvajati sastojke jer će ionako završiti u istoj posudi na kraju.

U kuvaru "Robicelli’s: a love story, with cupcakes" vrlo su detaljno i ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.

Na slikama je prikazano kako se brašno, odnosno skrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u posudi pomešate suve sastojke, omogućujete ravnomernu distribuciju svih sastojaka u smesi i na taj način se sprečili da se naprave grudvice u brašnu, piše Klix.ba.

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci se neće ravnomerno rasporediti.

Na kraju ćete imati grudvice skroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo i suvo jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, ali treba da se uloži dodatni trud, a opet nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.

Moraćete da mutite testo kako biste razbili grudvice, a zbog toga će ono na kraju biti gumeno i tvrdo.