Znate li koliko jaja smete da pojedete danas?

Jaja su sastavni deo Uskrsa, radost za decu, ali i za odrasle.Ipak, nikako ne biste smeli da preterate sa njihovim konzumiranjem.

Prema rečima nutricioniste Milke Raičević, za uskršnje praznike za zdrave osobe je prihvatljivo do tri jaja dnevno, ali pritom treba paziti na ukupan unos holesterola iz različitih izvora. Oni koji imaju problema sa žuči ne bi trebalo uopšte da konzumiraju žumanca.

Iako su veoma korisna u ljudskoj ishrani i predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala, jaja ne spadaju u hranu koja se brzo vari. Za jedno jaje potrebno je od dva do četiri sata.

- Jaja treba kombinovati sa povrćem, semenkama, maslinovim uljem, a nikako sa mesom. U salatama sa jajima ne treba dodavati majonez. Najbolje da takve salate budu što manje kalorične, sa što više povrća. Bilo bi dobro da se po neko jaje u salati zameni či semenkama. Jedna kašičica ovih semenki natopljeno u vodi da želatinira zamenjuje jedno jaje u salatama ili prelivima, a daje lep, pikantan ukus. Ove semenke su pune C vitamina, vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa, proteina, kalcijuma..

Pratite nas i na Viber-u!

Jaje je namirnica kod koje se mora paziti na kvalitet i svežinu zbog opasnosti od infekcije salmonelom. Da li je nekuvano jaje sveže možete testirati tako što ga stavite u hladnu vodu.

Sveže jaje će se spustiti na dno posude sa vodom i tu ostati, dok će se starije jaje odvojiti od dna i ići prema površini. Ukoliko jaje pliva na površini ili kada njegova tupa strana izlazi iz vode, jaje je pokvareno. Plavo-zelena boja na granici između belanca i žumanca kuvanog jaja je samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, pa takvo jaje slobodno možete da jedete.

Ako ste uskršnja jaja nakon kuvanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje. Takva jaja se moraju pojesti najkasnije za dva dana.

Izvor: Blic žena