Zašto kilogram ovog meda košta kao polovni automobil?

Turski pčelari prodaju najskuplji med na svetu koji se zove "Vilin med". Ali on se konzumira kao lek, a ne kao prehrambeni proizvod...

.

Cena ovog meda je neverovatna i iznosi pet hiljada evra po kilogramu! Pa kakav je to med za čiji kilogram možete kupiti pristojan polovni automobil?

Radi se o 18 kilograma meda koji su pronašli u 1.800 metara dubokoj pećini u dolini Sarikajir u Artvinu, na krajnjem severoistoku Turske.

Do sada je prodato šest kilograma, lokalni pčelar Gunaj Gunduz tvrdi je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodni način i na stenama bogatim mineralima. Gunduz, kaže da je cena ovog meda samo na prvi pogled veoma visoka.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

”Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli u duboku utrobu pećine i na zidovima pronašli zalijepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku CETAM laboratoriju. Nalazi analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina”, izjavio je turski pčelar Gunduz.

Kilogram ovog meda je 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lek, nego kao namirnica, Gunduz je kazao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cena meda može biti približna ceni automobila.

”Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu”, dodao je na kraju Gunduz.

Izvor: zanimljivostidana.com