TRIKOVI za skladištenje KROMPIRA – kako da ga SPREČITE DA PROKLIJA

Krompir je jedna od svima omiljenih namirnica, zbog toga što se može pripremiti na bezbroj načina i u svakoj kombinaciji je neverovatno ukusan. Međutim, da bi ovo povrće duže potrajalo, trebalo bi da znate nekoliko trikova za njegovo skladištenje.

Foto: Julia Mikhaylova / Shutterstock
Foto: Julia Mikhaylova / Shutterstock
.

Gde skladištiti krompir?

Nikako ga nemojte izlagati sunčevoj svetlosti. Umesto toga ga čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mestu – to može biti ostava, kutija ili papirna kesa koju ćete zatvoriti, ali ćete na njoj prethodno probušiti rupice. Ukoliko ga izložite suncu, krompir proizvodi toksično jedinjenje solanin, koje ga čini gorkim i nejestivim. Takođe je preporučljivo da umesto opranog krompira kupujete onaj koji ipak ima ostatke zemlje, jer su tokom transporta do prodavnice ili pijace takvi krompiri bili zaštićeniji od sunčevih zraka.

Čuvanje krompira i luka

Iako se ove dve namirnice često čuvaju na istom mestu, to bi trebalo izbegavati. Naime, luk će ubrzati klijanje krompira, pa bi trebalo da ih odvojite, prenosi magazin.novosti.rs.

Krimpir i jabuke

Ukoliko vam krompir previše dugo „čuči“ u ostavi, može početi da klija. Da biste to sprečili, jedna TikTokerka preporučuje da u korpu ili činiju sa krompirom stavite i nekoliko jabuka. Ovo će usporiti ili čak u potpunosti sprečiti njegovo klijanje.