Torta od palačinki

Zašto ne biste probali da napravite pravi dezert od palačinki koje su svima lake za pravljenje...

.

Sastojci:

Smesa

4 jaja

70g putera

70g brašna

70g šećera

1 kašika soka od limuna

ulje za prženje

Posip

5 kašika zasladjenog kakaa

3 kašike šećera

Priprema:

Sve namirnice bi trebale da budu sobne temperature. Četiri žumanca penasto umutiti sa šećerom. Dodati omekšali puter i dalje mutiti dok se lepo ne sjedini. Naizmenično dodavati mleko i brašno i dalje mutiti dok se ne dobije glatka smesa, koja je dosta gušća od smese za obične palačinke.
U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrsti sneg sa sokom od limuna i eventualno pola kašikice šećera. Kada je i belance umućeno, kašiku po kašiku dodavati belance prethodno napravljenoj smesi, i zatim sve zajedno polako izmešati sa kutlačom.

NAPOMENA: dobro pripremljena smesa nema izdvojen sloj vode na dnu šerpe

Palačinke se peku u običnom tiganju u kojem ih inače pravite, s tim što je poželjno da tiganj bude manjih dimenzija-do 22cm. Od smese bude ukupno 5-6 palačinki. Prilikom pečenja koristiti malo više ulja nego obično, pošto su palačinte teške pa će teže skliznuti na tanjir. Palačinke se peku samo sa jedne strane! Stavlja se oko 2 kutlače smese za jednu palačinku i treba ih peći na manjoj ili umerenoj temperaturi. Naime, zbog svoje debljine, donji deo ne bi trebalo da pocrni a sa gornje strane će se napraviti pena.

Debljina palačinke je oko 1cm kada se ispeče. Redjaju se jedna na drugu, i na svaku se stavi po 2 kašike posipa čim je gotova.

Kada je gotovo, ceo dezert izgleda kao torta i tako se i seče.