Tajna je u kori, mirisu i mekoći: TRI SAVETA kako da odaberete NAJUKUSNIJI PARADAJZ

Paradajz je jako zdravo povrće, posebno ako se odabere onaj pravi, domaći.

Najukusniji je domaći paradajz, foto: goffkein.pro/Shutterstock
Najukusniji je domaći paradajz, foto: goffkein.pro/Shutterstock
.

Leto je vreme najboljeg i najkvalitetnijeg paradajza. Ovo povrće nalazi se u gotovo svakoj obrok salati, a pored toga što je i te kako zdravo, sadrži jako mali broj kalorija.

Paradajz je povrće koje bogato vitaminom C, kao i kalijumom, natrijumom, magezijumom, bakrom i gvožćem.

Kalijum u paradajzu reguliše ćelijski pritisak, kao i normalnu funkciju nerava i muskulature, dok natrijum obezbjeđuje pritisak vanćelijskim tečnostima i omogućava nervnu i mišićnu aktivnost.

Ako vam se desilo da ste kupili paradajz koji je bio lošeg ukusa, bez obzira na to što je izgledao savršeno, predlažemo vam da sledeći put obratite pažnju na tri ključne stvari kao što su boja, miris i mekoća.

Boja kore

Ukoliko paradajz ima tamniju crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetlija boja kore i narandžaste nijanse su znak da je plod i dalje nezreo, dok je paradajz sa tamnijim flekama na kori prezreo, odnosno počeo da truli.

Miris paradajza

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Birajte plodove sa peteljkom, kako biste je pomirisali. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod, a ukoliko nedostaje miris, paradajz je najverovatnije bezukusan.

Mekoća ploda

Kada je mekoća paradajza u pitanju, najbolja je "zlatna sredina": ako je dovoljno čvrst da ga možete stisnuti, a da ga na taj način ne uništite, a u isto vreme nije ni pretvrd, onda ste izabrali zreo i kvalitetan paradajz. Premekani plodovi će se brzo pokvariti.

Zbog toga je jako važno da kupujete paradajz na mestima gde će vam biti dozvoljeno biranje.

Izvor: Novosti