Savršeno domaće lisnato testo: Nikad mekše kiflice i pogačice (RECEPT)
Lisnato testo neizbežan je deo mnogih poslastica koje svi volimo, od krempita i torti, pa sve do raznih pogačica i pita. Donosimo vam jednostavan recept za domaće lisnato testo, koje možete i da zaledite, pa da ga imate uvek spremno kada vam zatreba.
Sastojci:
- 3 čaše brašna
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašćica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 čaša vode
- 200 g margarina
Priprema:
- Brašno pomešajte sa uljem, sirćetom, dodajte celo jaje, so i šećer, pa polako ulivajte vodu i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo.
- Ostavite da odstoji 20 minuta, a nakon toga ga podelite u 4 dela.
- Svaki od njih razvucite što tanje i premažite topljenim margarinom.
- Posle toga oko oklagije obmotajte koru, pa je zasecite sa jedne strane po dužini i razvijte u pravougaonik.
- Preklopite pravougaonik tako što ćete ga presaviti tri puta.
- Stavite u providnu foliju i u frižider na dva sata.
- Isto uradite i sa ostale tri kore.
- Nakon ovoga testo je spremno za upotrebu, a možete i da ga zamrznete i koristite kada vam zatreba, a biće jednako sveže kao da je tek umešeno.