Proverite koliko je zaista staro jaje koje koristite: Kažu da je test pouzdan u dan

Jaja su često na našoj trpezi, kao deo doručka, umešana u različite obroke i jela, kolače i peciva. Zato je bitno da su dobra, da nisu stara i pokvarena.

Proverite starost, foto: infjustice / Shutterstock
Proverite starost, foto: infjustice / Shutterstock

Bez obzira šta piše na ambalaži ukoliko kupujete industrijska jaja – ne možete biti sigurni koliko su ona zapravo stara ako pročitate neki datum sa pakovanja. Međutim, ukoliko jedete domaća jaja koja nisu upakovana – ne možete ni otprilike znati od kada su.

Šta raditi u takvoj situaciji?

Iako nam priroda nije omogućila da vidimo unutrašnjost jaja pre nego što polomimo ljusku – kada može biti već kasno da saznamo da li je jaje staro ili ne – pobrinula se da nam ipak pruži način da saznamo koliko je zapravo staro jaje koje želimo da pojedemo. Naime – u pitanju je vrlo jednostavan a verodostojan trik, pogledajte o čemu se radi: Potrebna vam je providna posuda napunjena vodom. U nu stavite jaje. Ukoliko jaje dođe do dna posude i ne počne da se penje ka vrhu – znači da je staro od jednog do tri dana, dok mu približavanje vrhu – dodaje dane. Ukoliko jaje krene gotovo da izranja ili mu jedan deo viri iznad površine vode – znači da je staro skoro mesec dana!

Izvor: novosti