Ovih DESET namirnica NIKAKO ne podgrevajte u MIKROTALASNOJ: Neke materije mogu postati KANCEROGENE, a rizikujete i TROVANJE

Mikrotalasna pećnica je moderna pogodnost i veoma je zgodna za brze obroke ili podgrevanje.

Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Ipak, ne podgrevaju se sve namirnice podjednako u mikrotalasnoj pećnici. Ponekad korišćenje mikrotalasne pećnice za određenu hranu može biti opasno.

Ono što se tiče mikrotalasnih pećnica je da koriste vrstu elektronske cevi koja se zove magnetron, koja šalje "mikrotalasne talase" u unutrašnjost mašine, što uzrokuje da čestice i molekuli u hrani vibriraju, što ih zauzvrat zagreva. Iako ovo odlično funkcioniše za određenu hranu, ne funkcioniše dobro za svu hranu. Evo 10 stvari koje nikada ne bi trebalo da zagrevate u mikrotalasnoj pećnici.

Prerađeno meso

Prerađeno meso često sadrži hemikalije i konzervanse koji bi trebalo da deluju kako bi duže trajali. Međutim, stvar je u tome što u mikrotalasnoj pećnici ove komponente mogu postati još toksičnije za vaše telo. Zauzvrat, studije su pokazale da prerađeno meso koje se peče u mikrotalasnoj pećnici može da uvede proizvode oksidacije holesterola za koje se zna da su povezani sa razvojem srčanih bolesti, piše Najžena.

Pirinač

Postoji bakterija koja se zove Bacillus cereus, koja se često nalazi u pirinču koji je odstojao. Ovo je toliko rasprostranjeno u pirinču da se zove bolest prženog pirinča. A toplota ne ubija uvek i sve bakterije.

Tvrdo kuvana jaja

Srećom, ovaj ima manje veze sa opasnostima nego sa neprijatnostima i nedostatkom praktičnosti. Uprkos tutorijalima koji obećavaju savršeno kuvano jaje u mikrotalasnoj pećnici, ovo neće rezultirati ničim osim velikim neredom. Dakle, osim ako ne volite da stružete ljuske jajeta sa površina, držite se tiganja.

Ljute paprike

Ljute paprike u mikrotalasnoj pećnici uzrokuju da hemikalije u paprici postanu parne, što im olakšava da spale vašu kožu i očne jabučice kada otvorite mikrotalasnu pećnicu. Prema AHS-u zagrevanje ljutih papričica u mikrotalasnoj je vrlo slično pečenju.

Riba

Ako ste ikada podgrevali ribu u mikrotalasnoj pećnici, onda već znate koliko je odvratnog ukusa i mirisa. A stvar u vezi sa ribom je da ako je jedete radi zdravstvenih beneficija, korišćenje mikrotalasne pećnice za podgrevanje ribe neće učiniti ništa osim da je uništi, a istovremeno će povećati vaše šanse da se razbolite. Ne samo to, već je i odvratno.

Grožđe

Možda zvuči kao nešto što niko nikada ne bi uradio, ali neki recepti zahtevaju vruće grožđe. Međutim, da biste postigli tu toplotu, nemojte ih stavljati u mikrotalasnu. Zašto? Smithsonian Magazine kaže da grožđe funkcioniše kao antena koja uzrokuje da električne struje "pucaju" preko kože koja se povezuje sa njima. To se dešava i sa kupinama, grožđicama i prepeličjim jajima.

Lisnato povrće

Lisnato povrće sadrži nitrate koji se javljaju u prirodi. I dok su dobri u svom prirodnom stanju i kada im mikrotalasi ne smetaju, kada se kuvaju u mikrotalasnoj pećnici, nitrati se pretvaraju u kancerogene nitrozamine.

Brokoli

Brokoli je verovatno jedno od povrća koje se najčešće peče u mikrotalasnoj, jer prodavnice prodaju lako dostupne i spremne za kuvanje na pari. Nažalost, problem je u tome što kada stavite brokoli u mikrotalasnu, rizikujete da izgubite do 97% flavonoida koje brokoli sadrži.

Hleb

Iako možda nije nužno nebezbedno podgrevati hleb, on nije najboljeg ukusa. Razlog za to je taj što skrob koji se nalazi u brašnu sadrži molekule šećera koji se pri ponovnom zagrevanju pretvaraju u žvakastu smesu. I ne samo to, već se često taj žvakasti deo stvrdne i to je jednostavno odvratno.

Već podgrevanu hranu

Ako je nešto već pečeno u mikrotalasnoj pećnici, najbolje je ne čuvati ostatke za ponovno zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici. Na primer, ako ste povrće ispekli u mikrotalasnoj pećnici na pari, ne biste želeli da ga ponovo zagrevate nekoliko sati kasnije koristeći mikrotalasnu pećnicu. Svaki put kada koristite mikrotalasnu, ona uklanja deo kvaliteta iz hrane i dovodi do povećanog rizika od trovanja hranom.