Ova hrana izaziva PREKOMERNO ZNOJENJE: Izbegavajte je leti

Ako postoji jedna stvar zbog koje ne volimo leto to je definitivno prekomerno znojenje. Leto je zvanično počelo, meteorolozi najavljuju tropske temperature, što znači da su počeli dani kada se tuširamo nekoliko puta dnevno i ponovo ne uspevamo da se rashladimo.

Foto: puhhha / Shutterstock
Foto: puhhha / Shutterstock
.

Ako primetite prekomerno znojenje, toplota možda nije jedini krivac. Neke namirnice takođe izazivaju prekomerno znojenje zbog svog termogenog dejstva (kada se takva hrana razgradi u telu, deo se oslobađa kao toplota).

Ovo je hrana koju je najbolje izbegavati u najtoplijim letnjim danima, kako ne biste doživeli dodatnu nelagodu.

Slana hrana

Kada jedete hranu sa visokim sadržajem natrijuma, vaše telo je prinuđeno da se oslobodi viška soli kroz znoj. Zato je slana hrana na vrhu liste namirnica koje bi trebalo izbegavati na vrućini. Ovo uključuje slane grickalice poput čipsa ili orašastih plodova, mnoge konzervisane namirnice (posebno konzervisana riba i povrće), sosove itd.

Prerađena hrana

Prerađenoj hrani obično nedostaju vlakna i enzimi potrebni za pravilno varenje. Ova hrana je takođe bogata mastima, što otežava varenje. I svaki put kada se telo trudi da svari tešku hranu, znojenje se povećava. Prerađena hrana koju bi trebalo izbegavati je brza hrana, masna peciva (kao što su pite ili kroasani) i zamrznuta gotova hrana.

Pića sa kofeinom

Kofein utiče na centralni nervni sistem, ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak. Nakon toga, u telu se bude znojne žlezde. Toplota od tople kafe ili čaja takođe podiže telesnu temperaturu, uzrokujući da se još više znojite. Zato je tokom vrućine bolje odbiti pića koja sadrže mnogo kofeina, uključujući kafu, i čaj (zeleni i crni), i energetska pića, kao i mnoge vrste gaziranih pića.

Alkoholna pića

Alkohol takođe povećava broj otkucaja srca i podiže telesnu temperaturu, što znači da se više znojite. I što više pijete, više se znojite (čak i ako je koktel sa kockicama leda).

Začinjena hrana

Jela sa ljutim začinima takođe izazivaju znojenje - zbog efekta peckanja bukvalno varaju vaš centralni nervni sistem, terajući telo da pokrene mehanizam za hlađenje.

Slatkiši

Namirnice sa visokim sadržajem šećera i ugljenih hidrata (a to su skoro svi postojeći deserti) proizvode značajan termički efekat, jer je telu prilično teško da ih razgradi. Pored toga, slatka hrana izaziva skokove šećera u krvi, što takođe uzrokuje jako znojenje.

Hrana bogata proteinima

Proteinska hrana takođe ima visok termogeni efekat - odaje deo energije sadržane u njoj u obliku toplote. Takođe, kada jedemo puno proteina, urea se formira kao nusprodukt varenja. Meso na vrućini može da vam zada „dvostruki udarac“, zbog čega ćete se mnogo znojiti.

Izvor: ŽenskiMagazin.rs