NE PROSIPAJTE GA U ODVOD: Kako da iskoristite ulje koje vam je preostalo od spremanja hrane

Gotovo svakodnevno nam u tiganjima i šerpama ostane ulje nakon spremanja hrane. Mnogi ga se reše tako što ga prospu u sudoperu, a to nije najbolja ideja. Masnoće se nakupljaju na cevima, a to može da dovede do toga da se one nakon nekog vremena zapuše.

Foto: Africa Studio / Shutterstock
Foto: Africa Studio / Shutterstock
.

Postoji mnogo načina da se rešite viška masnoće, a ovo su samo neki od njih.

Dodajte ga u kompost

Ukoliko ste ulje koristili za pripremanje obroka biljnog porekla višak ulja možete da prospete u kompost. Ulje će se sa drugim biljnim otpadom razgraditi i tako ćete sačuvati životnu okolinu. Ipak, treba voditi računa o tome da se ovo može primeniti samo na ono ulje koje je korišćeno za pripremu hrane biljnog porekla, nikako ono koje je korišćeno za, recimo, prženje mesa, piše Klix.ba.

Reciklirajte ga

Određene vrste ulja i masti mogu da se koriste više puta. Ukoliko koristite neko od njih nakon što se ulje ohladi procedite ga kroz gazu i stavite u flašu. Pri sledećem spremanju oborka možete ga ponovo iskoristiti. Pripazite ipak, da to bude smo ona masnoća koja nije štetna po zdravlje ako se zagreva više puta!

Sipajte ga u flašu

Ako nakon kuvanja imate višak ulja ostavite ga da se dobro ohladi. Zatim uzmite neku plastičnu flašu koja vam ne treba i polako ulje sipajte u nju. Flašu stavite negde gde vam neće smetati i koristite je za odlaganje ulja dok se ne napuni. Potom je dobro zatvorite i bacite u kantu za smeće.