Na ovaj način će vam PARADAJZ duže ostati SVEŽ: Trik od samo PET minuta, očuvaće vašu omiljenu namirnicu

Odličan savet za letnje dane.

Foto: goffkein.pro/Shutterstock
Foto: goffkein.pro/Shutterstock
.

Iako smo svi mislili da će nam paradajz duže ostati svež ako ga čuvamo u frižideru, ispostavilo se da možda nije tako, odnosno da je potrebno neći neku zlatnu sredinu.

Ekipa Test Kitchena rado proučava sve novosti vezane za hranu, od toga kako je najbolje iskoristiti i pripremiti do toga kako da bude što kvalitetnija. Ovaj put odlučili su da isprobaju savet botaničara Jinhe Baija.

Budući da paradajz duže traje ako ga čuvamo u frižideru, vrlo je verovatno da će na taj način paradajz ostati bez ukusa, a to se događa zbog hladnoće koja blokira određene enzime u njima. Bai je tokom svojih eksperimenata došao do rešenja. Paradajz je stavio na pet minuta u toplu vodu, na otprilike 50 stepeni Celzijusa, i zatim je stavio u frižider.

On tvrdi da je ukus bio skoro isti kao kada paradajz stoji na sobnoj temperaturi, Test Kitchen sproveo je svoje malo istraživanje i tom prilikom otkrio da je većina od deset ispitanika potvrdila da je ukus paradajza koji se ovako čuvao oko 80 posto sličan onome kada stoji na sobnoj temperaturi.