Koje GREŠKE SVI PRAVIMO tokom PRIPREME PIRE KROMPIRA? Ne dodajemo dovoljno soli, previše sitnimo krompir…

Pire krompir je jedno od onih jela koje je, iako jednostavno, teško usavršiti jer toliko toga može poći naopako. Iako u ovaj popularni prilog ide samo par sastojaka, za savršenu pripremu ključni su detalji.

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
.

Na Redditu su zato profesionalni kuvari preneli svoje iskustvo o najčešćim greškama koje ljudi prave kada spremaju pire krompir, ali i nekoliko trikova kako da bude savršen.

Ne dodajete dovoljno masnoće

Sastojak za koji se mnogi kuvari slažu da je ključan u pravljenju kremastog pire krompira je mast. Maslac i krem za kuvanje su glavni sastojci koje kuvari dodaju, ali pored putera možete koristiti krem sir koji će dati novi, poseban ukus, piše Miror.

Ne solite krompir dovoljno

Kada je u pitanju kuvanje, svi znamo da bi hranu trebalo začiniti. Ne morate da imate celu policu sa začinima da bi vaša hrana bila ukusna, ali upotreba soli zaista pomaže. Dodajte je tokom kuvanja krompira.

Ne igrate se sa ukusima

Još jedan od načina da u svoj pire dodate različite vrste ukusa je da dodate još jedno povrće. Ne samo da mu daje više dimenzije, već ga može učiniti i slađim. Mnogi kuvari su otkrili da je šargarepa odlično povrće za dodavanje pire krompiru, jer mu daje slatkoću i ne zahteva mnogo dodatnog posla oko pripreme – samo je dodajte u šerpu zajedno sa krompirom.

Koristite mikser

Kada je u pitanju gnječenje pirea, postoji niz tehnika koje možete isprobati. Bez obzira na to da li koristite drobilicu, viljušku ili mikser, cilj je isti - da dobijete krompir bez grudvica. Međutim, ono što bi trebalo da koristite prema mišljenju nekih gurmana je cediljka ili drobilica sa sitnim rupicama. Tako ćete dobiti najbolje zdrobljen pire krompir.

Ne uklanjate skrob

Skrob može da napravi gumeni pire krompir. Dakle, pranje ili natapanje isečenog sirovog krompira u vodi pomoći će da se isprazne mali molekuli skroba, poznati kao amiloza.

Previše sitnite krompir pre kuvanja

Ukoliko krompir sečete na sitne kockice, on će upiti više vode tokom kuvanja. Trik je u tome da krompir ostavite ili u komadu, ili da ga isečete maksimalno na polovine ili četvrtine. Na taj način će upiti manje vode i pire će biti daleko kremastiji i punijeg ukusa.

Izvor: vecernji.hr