Ekspresni i ukusni RUČAK od samo PET SASTOJAKA

Naše super-brze makarone sa sirom su varijacija na temu klasičnog recepta za cacio e pepe testeninu, ali sa malo mleka da bi bile još kremastije. Ovo je lagana verzija bez bešamela, bez pečenja – jednostavno i ukusno jelo, koje je gotovo za čas!

Foto: Ezume Images/Shutterstock
Foto: Ezume Images/Shutterstock
.

Sastojci za 4 porcije:
so
450g testenine Conchiglie (u obliku školjkica)
115g hladnog putera
2 kašičice sveže mlevenog bibera
1 šolja punomasnog mleka
150g izrendanog parmezana


Priprema:

Ubacite šaku soli u veliki lonac vode (4-5l) i pustite da proključa. Ubacite testeninu u ključalu vodu i dobro ih promešajte da se ništa ne lepi. Podesite tajmer prema uputstvima na pakovanju za al dente.

Isecite puter na 8 delova. Dok se testenina kuva, ubacite 2 komadića isečenog putera i biber u veliku šerpu sa debljim dnom i zagrejte na laganoj vatri, mešajući povremeno. Pazite da se puter istopi, ali da ne potamni. Za to će vam biti potreban oko minut posla. Dodajte mleko u puter i kada krene da struji, ubacujte kockicu po kockicu preostalog putera. Važno je da se kockica putera rastopi, pre nego što ubacite novu, jer će se tako zgusnuti sos.

Verovatno će vaš sos biti gotov pre testenine (sve zavisi od temperature na kojoj ste kuvali), pa ga poklopite i držite na toplom.

Kada je testenina skuvana, odvadite dve šolje tečnosti u kojoj se kuvala i ostavite ih sa strane, jer će vam kasnije zatrebati. Procedite i dodajte testeninu sosu, pa sve promešajte drvenom varjačom. Zagrejte na srednjoj temperaturi i mešajte oko 30 sekundi, pa dodajte trećinu parmezana i ponovo promešajte da se sir rastopi. Ponovite proces još dva puta, dok ne potrošite parmezan. Dodajte malo sačuvane vode u kojoj se kuvala testenina, da bi smesa bila kremasta. Probajte, pa ako nije dovoljno slano, dosolite.

Izvor: bonappetit.com