Da li pogrešno kuvate čaj? Naučite pravilno da ga pripremate

Čajevi su najlekovitiji napitak koji možemo svakodnevno konzumirati, ali postoje i neke opasnosti...

Čajanka, foto: Wiro.Klyngz / Shutterstock
Čajanka, foto: Wiro.Klyngz / Shutterstock
.

Ma koliko da se čini jednostavnom, pripremu čaja možda ceo život radimo pogrešno. Naime, svaki čaj priprema se na drugačiji način zbog svojih antioksidativnoh svojstava. Donosimo vam spisak najčešće konzumiranih čajeva i ispravnih načina za pripremu ovih toplih napitaka.

Čaj od nane priprema se tako što se listići preliju vrelom vodom. Znači ne kuva se. Neka odstoji 10 minuta. Pije se veoma topao. Dobro ga je piti poslije obilnog obroka jer povoljno utiče na varenje. Starije osobe i osobe koje imaju probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju čaj od nane duži vremenski period.

Kada smo preterali sa čajem

Prosečna količina kofeina u jednoj šoljici čaja kreće se od 20 do 40 migrama. Međutim, ako niste oprezni sa vremenom biste mogli početi sa ispijanjem previše čaja iz navike i preterati sa unosom kofeina. Ako planirate da smanjite unos kofeina za svoje zdravlje, pazite koliko dugo vrećicu čaja držite u vrućoj vodi, tako ćete smanjiti kofein, a i čaj neće biti toliko gorak.

Čaj od kamilice priprema se tako što se dve pune supene kašike ove biljke prelijte sa 200 mililitara ključale vode. Poklopiti i ostaviti još pola sata, ali voda ne smije da vri. Procediti. Pije se vrlo topao. Kamilica se pije za poboljšanje apetita i tada se pije hladan, nezaslađen čaj, pola sata prije jela.

Čaj od lipe priprema se takoš sto se kafena kašičica lipe ili filter kesica preliju sa 200 mililitara vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj se pije sveže pripremljen i preporučuje se 2 puta dnevno. Dobro je popiti jednu šolju pre spavanja jer ima prijatan ukus i umirujuće dejstvo.

Čaj od koprive priprema se tako što se puna supena kašika seckane koprive prelije sa 200 mililitara ključale vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta. Čaj od koprive se pije topao.

Kako se konzumira čaj

Čaj se pije iz malih šoljica i u malim gutljajima. Da bi iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera. Med nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj. Koristite drvenu kašičicu, nikada metalnu.

Izvor: novosti