Bosanski pasulj obožavan u bivšoj Jugoslaviji: Može da se jede i topao i hladan, a ukus je fantazija (RECEPT)
Pasulj je tradicionalno srpsko jelo koje se kuva sa suvim mesom i zaprškom, a u Bosni ga prave malo drugačije. On prilično poseća na prebranac, ali se razlikuje u sitnim detaljima. Ne postoji šansa da vam pasulj pripremljen na "bosanski način" ne uspe, a ukus će vas oduševiti.
Sve što bi trebalo da uradite je da skuvate pasulj i pospete ga prženim crnim lukom, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
- 300 grama šarenog pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 1 kašika slatke paprike
Priprema:
- U šerpu stavite pasulj i sipajte vodu da ogrezne.
- Ostavite ga tako par sati da nabubri.
- Zatim propite tu vodu i sipajte drugu.
- Kuvajte dok ne provri, pa opet prospite vodu i sipajte novu.
- Tada pasulj posolite i kuvajte oko sat i po vremena.
- Vodite računa da voda ne ispari, pa ako je potrebno dodajte malo.
- Dok se pasulj kuva, luk isecite na rebarca i propržite na ulju, oko 15-20 minuta.
- Sipajte i malo tečnosti u kojoj se kuva pasulj.
- Pred kraj dodajte slatku papriku i dobro promešajte.
- Gotov pasulj sklonite sa šporeta, sipajte u dublje tanjire i preko pospite lukom. Nemojte da mešate.