Bosanski pasulj obožavan u bivšoj Jugoslaviji: Može da se jede i topao i hladan, a ukus je fantazija (RECEPT)

Pasulj je tradicionalno srpsko jelo koje se kuva sa suvim mesom i zaprškom, a u Bosni ga prave malo drugačije. On prilično poseća na prebranac, ali se razlikuje u sitnim detaljima. Ne postoji šansa da vam pasulj pripremljen na "bosanski način" ne uspe, a ukus će vas oduševiti.

.

Sve što bi trebalo da uradite je da skuvate pasulj i pospete ga prženim crnim lukom, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

- 300 grama šarenog pasulja

- 4 glavice crnog luka

- 1 kašika slatke paprike

Priprema:

- U šerpu stavite pasulj i sipajte vodu da ogrezne.

- Ostavite ga tako par sati da nabubri.

- Zatim propite tu vodu i sipajte drugu.

- Kuvajte dok ne provri, pa opet prospite vodu i sipajte novu.

- Tada pasulj posolite i kuvajte oko sat i po vremena.

- Vodite računa da voda ne ispari, pa ako je potrebno dodajte malo.

- Dok se pasulj kuva, luk isecite na rebarca i propržite na ulju, oko 15-20 minuta.

- Sipajte i malo tečnosti u kojoj se kuva pasulj.

- Pred kraj dodajte slatku papriku i dobro promešajte.

- Gotov pasulj sklonite sa šporeta, sipajte u dublje tanjire i preko pospite lukom. Nemojte da mešate.