Kuhinjica

Sutra su Mladenci! Novopečene mlade, evo najboljeg recepta za mladenčiće!

Na Mladence, novopočeni bračni parovi primaju goste, dobijaju pokone, a kolači koji se tradicionalno pripremaju kao simbol ljubavi su mladenčići. Pa mlade, sutra zasucite rukave, kecelju oko struka i zamesite ovaj jedinstveni slatkiš.

21.03.2019. - 16:00h

Sastojci:

Za testo:
- 3dl mlakog mleka
- 25gr kvasca
- 4 kašike šećera
- 1.kašika ulja
- 3 žumanceta
- kora 1.limuna
- oko 3/4kg mekog brašna

Za premazivanje oko 400gr meda

Priprema:

foto: Depositphotos

1. U mlakom mleku rastvorite kvasac sa malo soli i šećerom, pa kad naraste, zamesite testo od svih navedenih sastojaka i ostaviti na toplom mestu prekriveno krpom, da naraste duplo.

2. Modlom ili čašom vadite pogačice. Običaj nalaže da ih bude 40, a od preostalog testa možete na pr. napraviti pletenicu. Stavite u pleh obložen peki-papirom i ostavite još dvadesetak minuta da rastu još malo.

3. Pecite na umerenoj temperaturi ( oko 180 C) da ne potamne, dakle oko desetak minuta, poredjajte ih u širok ali i dovoljno dubok sud i tople obilato premažite medom. Možete ih vratiti u malo prohladjenu ali još uvek toplu rernu da upijaju med. Mlaki kolačići su najsočniji i meni najukusniji.

4. Napomena: Mladenci su uvek u doba Uskršnjeg posta, ali kako ga u mojoj porodici ne praktikujemo, recept je sa jajima...

Posluživanje
I,neka vam život bude sladak! :)

Izvor: coolinarika.com