Posna zamena za belance

Bliži se uskršnji post. Ako u toku njega poželite da napravite tortu u čijem je sastavu belance, donosimo vam odličnu zamenu za njega zahvaljujući kojoj ćete uvek moći da uživate u omiljenom ukusu...

.

Dok pripremate posne torte maštate o adekvatnoj zameni za belance? Ovo je odlično rešenje i za vegeterijance i vegane. Veoma je ukusno i što je najbitnije torte zaista uspeju.

Sastojci za oko 3dl veganskog belanceta:

300 g sirovih (suvih) leblebija
500 ml vode
prstohvat soli

Koliko gr leblebija, toliko ml akvafaba tečnosti ćete dobiti!

Priprema:

Sirove (termični neobrađene) leblebije dobro operite i prelijte sa 2 puta većom zapreminom vode.

Ostavite ih da se hidriraju oko 8 sati.

Prospite ostatak vode i sipajte oko 500 ml sveže vode i so.

Kuvajte ih na nižoj temperaturi dok ne omekšaju (kuvanje obično traje od 1,5h do 2h u zavisnosti od vrste).

Po potrebi dolivajte vodu.

Voda treba uvek da pokriva sve leblebije kako bi se ravnomerno skuvale (kada je sredina meka, kremasta, leblebije su kuvane - pritisnite ih sa dva prsta i znaćete da li su gotove).

Ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h).

Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću konctraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto).

Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta.

Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).

Kada se vaše posno belance dobro ohladi, možete početi sa pripremom raznih posnih đakonija.

Od ovog belanceta možete pripremati kako slaniše tako i slatkiše

Najbrži i najjednostavniji način pripreme hrane od posnog belanceta je ukoliko kupite konzervu kuvanih leblebija i ocedite tečnost.

Možete je odmah mutiti.

Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na vreme mućenja pravog belanceta - desetak minuta.

Odnos posno belance, šećer, suva masa nije isti kao kod pravog belanceta.

Slatki odnos koji se pokazao kao dobar je: 1:0,85:1,5 (belance, šećer, suva masa)

Suva masa varira u zavisnosti od toga koliko je sitno mlevena.

Ukoliko vam posupak pripreme ovog belanceta deluje komplikovao, savetujemo da kupite konzervu kuvanih leblebija i počnete sa eksprimentisanjem.

Posebno ukoliko se do sada niste sretali sa leblebijama.

Izvor: domacicazavas