Pet načina na koje će povrće biti daleko ukusnije

Ukoliko niste veliki ljubitelj povrća več i sami znate da, i pored toga, treba da ga jedete. Zato vam otkrivamo male trikove uz pomoć kojih će povrće biti ukusnije i rado ćete ga imati u svakom obroku.

.

Prženo povrće

Kuvano na pari ili napravljeno lešo sigurno je najzdraviji način pripreme povrća, ali ponekad čovek sebi mora da da malo oduška. Zato, poput krompira, možete da pržite razno povrće, na primer tikvice. Isecite ih na duguljaste štapiće, uvaljajte u parmezan sa začinima po želji i složite na pleh pa pecite u rerni dok ne porumene.

Ostaci su prepuni okusa

Prema navici, često bacamo ostatke povrća koji su iskoristivi i jelima i daju više ukusa. Sledeći put sačuvajte lišće celera, ostatke povrća poput karfijola, prokelja, brokula ili pečuraka i usitnjavajte i zamrzavajte dok ne skupite količinu dovoljnu da skuvate bujon. Procedite, ohladite i zamrznite u manjim porcijama pa ćete imati ukusnije soseve i rižota.

Uz namaze je sve ukusnije

Ukusni namazi poput humusa idealni su uz povrće koje može da se iseče i gricka i zdravo se hrani. Humus možete lako da pripremite, baš kao i namaze od pasulja, patlidžana ili kombinacije sa sirom.

Brokoli

Mnogima je u sećanju iz detinjstva kao grozno kuvano povrće koje poslednje ostaje na tanjiru. Ali ako vam ne odgovara okus, iskoristite cvetove za krem supu na primer koja je vrlo ukusna s malo pavlake, a stabljika je prirodno slađa pa taj deo pripremite na klasičan način s ostalim povrćem.

Supa

Uz malo preprženog luka, začina te pomoću štapnog miksera ili blendera lako ćete dobiti ukusnu krem supu od različitih vrsta povrća. Možete da kombinujete više vrsta ili da se bazirate na jednoj (krumpir, brokuli, šargarepa, praziluk, grašak, kukuruz...), a ukusna krem supa od zdravog povrća i povrćnog bujona i s odgovarajućim začinima svideće se ukućanima i gostima.

Izvor: Tportal.hr