Kuhinjica

Uzgajajte đumbir kod kuće

Ukoliko ste od onih koji radije sami uzgajaju začine nego što kupuju na pijaci onda biste mogli među peršun, nanu, bosiljak da posadite i đumbir. Mi vam donosimo saveta kako to da uradite.
27.01.2016. - 10:48h

Đumbir je prirodna biljka koja se koristi širom sveta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, ova biljka se takođe koristi kao lek. Različite studije su pokazale da je đumbir vrlo delotvoran u lečenju brojnih zdravstvenih problema.

Đumbir ima protivupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu da učine pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, silicijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i beta-karotena.

S obzirom da đumbir dolazi iz dalekih krajeva, postavlja se pitanje kako uzgojiti đumbir u svom dvorištu ili na balkonu?

Korisni savjeti za uzgajanje đumbira

Da đumbir postane dovoljno zreo za konzumaciju može da prođe i do 10 meseci, tako da je najbolje da ga držite u zatvorenom prostoru dok spoljna temperatura ne postane dovoljno visoka. Prvi korak je kupovina korena đumbira u prodavnicama zdrave hrane.

Koren đumbira koji ćete posaditi mora da bude svež i nikako uveo. Najbolje je da ima male zelene izdanke tj. klice.

Svaki „prst“ đumbira možete da posadite u odvojenim saksijama. Kod odabira saksije imajte na umu da đumbir raste u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga vam je potrebna široka saksija.

Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Saksiju napunite sa zemljom koju koristite za sađenje cveća.

Koren stavite u zemlju tako da mu zeleni izdanci (klice) vire.

Zemlja za uzgoj đumbira mora da bude vlažna, zato je potrebno da je redovno zalivate.

Saksiju stavite na mesto koje ima dovoljno svetlosti.

Zeleni izdanak đumbira može da naraste 60-120 cm, a kada se počne da se suši koren je spreman za vađenje.

Izvor: kiwi.hr