Idealni alkoholni napici za novogodišnju noć

Znate li čime sve možete da iznenadite večeras ljude oko sebe? Jedno od iznenađenja svakako može da bude i originalan zimski napitak. Uglavnom su topli, a naći će se i po neki hladni ali podjednako ugodan. Pred vama su recepti za kuvanu rakiju, kuvano crno i belo vino, rum punč, koktel logorska vatra, irsku toplu čokoladu, koktel od kokosa i ruma, a vi odaberite za večeras ono što najviše prija vašim nepcima...

.

Topli punč od narandže i crnog vina

Potrebni su vam:

1l crnog vina
2 pomorandže
4 supene kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
Pola cimeta
2 karanfilića
20 ml ruma
0.5l vode

Priprema:

Iscedite sok od narandže dodajte vodu, šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić pa kratko prokuvajte.

Procedite sok od narandže, zatim mu dodajte crno vino i opet prokuvajte. Naspite punč od narandže i crnog vina u tople čaše i u svaku stavite po kašiku ruma. Poslužite toplo.

Izvor: erecepti

Kuvana rakija

Sastojci:

1l rakije
200g šećera

Priprema:

U odgovarajuću šerpu staviti trećinu šećera da se istopi i uz mešanje dobije bronzanu boju.

Preliti šećer rakijom i dodati ostatak šećera pa kuvati dok se šećer skroz ne istopi. Sipati kuvanu rakiju u šolje i odmah poslužiti.

Izvor: erecepti

Koktel od kokosa i ruma

Za one koji ne vole topla pića, evo jednog hladnog rešenja...

Potrebno vam je:

200 ml kokosova mleka
200 ml slatke pavlake
100 ml ruma
3 kašike sirupa od lešnika
1 kesica vanilin šećera
cimet

Priprema:

Dobro izmešajte kokosovo mleko, pavlaku, rum i sirup od lešnika. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa ne morate da se bojite da ćete preterati). Stavite u frižider na nekoliko sati i poslužite posuto cimetom.

Izvor: jutarnji.hr

Rum-Punč

Sastojci 4 osobe:

400 ml crnog ili voćnog čaja
500 ml crnog vina (merlot, shiraz, šta više volite)
2 pomorandže
1/2 limuna
1 cimet
3 karanfilčića
1 zvezdasti anis
80 g šećera
50 ml ruma (može i Bacardi)

Priprema:

Skuvati čaj prema uputstvima na kutiji. Može crni ili voćni čaj mada je bolje s crnim.

Jednu pomorandžu prepoloviti i iz nje iseći na četiri tanke kriške narandže (oko 5 mm debljine) koje onda treba preseći na pola. Ostatak te pomorandže, drugu narandžu i pola limuna iscediti.

U činiji pomešati skuvani čaj, vino, isceđeni sok, izrezane kriške narandže, karanfilčiće, zvezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dela (daje bolju aromu). Stavite kuvajte, ali pazite da ne provri.

Kad je dovoljno ugrejano, skloniti s vatre. U kašiku staviti šećer, natopiti ga punčem i zapaliti. Dok gori lagano uliivati u punč.

Sve dobro promešati, ostaviti poklopljeno koji minut pre posluživanja. U svaku šolju staviti dve polovicne kriške pomorandže, preliti vrućim punčem i poslužiti.

Posluživanje:

Pri odabiru vina preporučujem malo slađe voćno vino kao što je merlot, shiraz i sl.

Možete da napravite veću količinu pa podgrevati, ali onda nakon što ste ga skuvali odstranite cimet, narandžu, karanfilić i anis jer će dužim stajanjem promeniti aromu punča koji onda može da postane pregorak ili čudnog ukusa.

Ako volite vanilu, možete je vrlo malo dodati zajedno s ostalim začinima za poseban ukus. Uživajte!

Izvor: coolinarka

Belo kuvano vino

Sastojci:

750 ml belog vina
7 kašika meda
6 karanfilića
1 kašika izrendanog đumbira
1 limun i malo cimeta

Priprema:

Vino ugrejati, dodati med, cimet, karanfiliće, đumbir, i izrendanu koru od limuna. Kada provri, skloniti s varte i dodati kašiku limunovog soka.

Pažnja: vino ne sme dugo da vri, samo toliko da bude na vatri dok ne provri! Prijatno!

Crno kuvano vino

5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera (može i meda)
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže

Priprema:

U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa.
U čaše sa ručkom stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte! 

Izvor: Nadlanu

Koktel “Logorska vatra”

Sastojci:

45 ml bourbona
malo narendanog đumbira
2 rakijske čašice bittera od naranče
15 ml svežeg soka od limuna
15 ml meda
30 ml cidera od jabuke

Priprema:

Izmešajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promešajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.

Irska topla čokolada

Sastojci:

50 ml Bailey`s likera
topla čokolada
slatka pavlaka

Priprema:

U šolju sipajte Bailey`s liker, a zatim pripremite toplu čokoladu i dodajte je u tu šolju. Na vrh dodajte šlag od umućene slatke pavlake i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele da ostanu trezni.