Idealni alkoholni napici za novogodišnju noć
Znate li čime sve možete da iznenadite večeras ljude oko sebe? Jedno od iznenađenja svakako može da bude i originalan zimski napitak. Uglavnom su topli, a naći će se i po neki hladni ali podjednako ugodan. Pred vama su recepti za kuvanu rakiju, kuvano crno i belo vino, rum punč, koktel logorska vatra, irsku toplu čokoladu, koktel od kokosa i ruma, a vi odaberite za večeras ono što najviše prija vašim nepcima...
Topli punč od narandže i crnog vina
Potrebni su vam:
1l crnog vina
2 pomorandže
4 supene kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
Pola cimeta
2 karanfilića
20 ml ruma
0.5l vode
Priprema:
Iscedite sok od narandže dodajte vodu, šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić pa kratko prokuvajte.
Procedite sok od narandže, zatim mu dodajte crno vino i opet prokuvajte. Naspite punč od narandže i crnog vina u tople čaše i u svaku stavite po kašiku ruma. Poslužite toplo.
Izvor: erecepti
Kuvana rakija
Sastojci:
1l rakije
200g šećera
Priprema:
U odgovarajuću šerpu staviti trećinu šećera da se istopi i uz mešanje dobije bronzanu boju.
Preliti šećer rakijom i dodati ostatak šećera pa kuvati dok se šećer skroz ne istopi. Sipati kuvanu rakiju u šolje i odmah poslužiti.
Izvor: erecepti
Koktel od kokosa i ruma
Za one koji ne vole topla pića, evo jednog hladnog rešenja...
Potrebno vam je:
200 ml kokosova mleka
200 ml slatke pavlake
100 ml ruma
3 kašike sirupa od lešnika
1 kesica vanilin šećera
cimet
Priprema:
Dobro izmešajte kokosovo mleko, pavlaku, rum i sirup od lešnika. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa ne morate da se bojite da ćete preterati). Stavite u frižider na nekoliko sati i poslužite posuto cimetom.
Izvor: jutarnji.hr
Rum-Punč
Sastojci 4 osobe:
400 ml crnog ili voćnog čaja
500 ml crnog vina (merlot, shiraz, šta više volite)
2 pomorandže
1/2 limuna
1 cimet
3 karanfilčića
1 zvezdasti anis
80 g šećera
50 ml ruma (može i Bacardi)
Priprema:
Skuvati čaj prema uputstvima na kutiji. Može crni ili voćni čaj mada je bolje s crnim.
Jednu pomorandžu prepoloviti i iz nje iseći na četiri tanke kriške narandže (oko 5 mm debljine) koje onda treba preseći na pola. Ostatak te pomorandže, drugu narandžu i pola limuna iscediti.
U činiji pomešati skuvani čaj, vino, isceđeni sok, izrezane kriške narandže, karanfilčiće, zvezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dela (daje bolju aromu). Stavite kuvajte, ali pazite da ne provri.
Kad je dovoljno ugrejano, skloniti s vatre. U kašiku staviti šećer, natopiti ga punčem i zapaliti. Dok gori lagano uliivati u punč.
Sve dobro promešati, ostaviti poklopljeno koji minut pre posluživanja. U svaku šolju staviti dve polovicne kriške pomorandže, preliti vrućim punčem i poslužiti.
Posluživanje:
Pri odabiru vina preporučujem malo slađe voćno vino kao što je merlot, shiraz i sl.
Možete da napravite veću količinu pa podgrevati, ali onda nakon što ste ga skuvali odstranite cimet, narandžu, karanfilić i anis jer će dužim stajanjem promeniti aromu punča koji onda može da postane pregorak ili čudnog ukusa.
Ako volite vanilu, možete je vrlo malo dodati zajedno s ostalim začinima za poseban ukus. Uživajte!
Izvor: coolinarka
Belo kuvano vino
Sastojci:
750 ml belog vina
7 kašika meda
6 karanfilića
1 kašika izrendanog đumbira
1 limun i malo cimeta
Priprema:
Vino ugrejati, dodati med, cimet, karanfiliće, đumbir, i izrendanu koru od limuna. Kada provri, skloniti s varte i dodati kašiku limunovog soka.
Pažnja: vino ne sme dugo da vri, samo toliko da bude na vatri dok ne provri! Prijatno!
Crno kuvano vino
5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera (može i meda)
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže
Priprema:
U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa.
U čaše sa ručkom stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte!
Izvor: Nadlanu
Koktel “Logorska vatra”
Sastojci:
45 ml bourbona
malo narendanog đumbira
2 rakijske čašice bittera od naranče
15 ml svežeg soka od limuna
15 ml meda
30 ml cidera od jabuke
Priprema:
Izmešajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promešajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.
Irska topla čokolada
Sastojci:
50 ml Bailey`s likera
topla čokolada
slatka pavlaka
Priprema:
U šolju sipajte Bailey`s liker, a zatim pripremite toplu čokoladu i dodajte je u tu šolju. Na vrh dodajte šlag od umućene slatke pavlake i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele da ostanu trezni.