Slavska trpeza: Posne paprike punjene orasima na hilandarski način
Originalno jelo koje može upotpuniti vašu slavsku trpezu - paprike punjene orasima mogu se jesti i tople i hladne, kako god da se vama više dopada.
Sastojci:
šest suvih crvenih paprika
tri praziluka ili jedna srednja glavica luka
100 gr krupno mlevenih oraha
šoljica pirinča
Začini po ukusu:
so
biber
aleva paprika
vegeta
Postupak:
Propržite kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodajte mlevene orahe. Pržite sve zajedno još dva-tri minuta i zatim u to dodajte opran i očišćen pirinač. Sve zajedno pržite još minut, pa u to dodajte začine po ukusu i krčkajte još dva minuta na tihoj vatri.
Za to vreme ostavite suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Vodite računa da, prilikom punjenja, paprike ne napunite do vrha kako vam fil ne bi iscurio. Napunjene paprike poređajte u šerpu, dolijte malo vode (pa po potrebi dolivajte još ako ispari) i krčkajte na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Nakon toga, zapecite paprike u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja polijte ih uljem koje ste prethodno propržili sa alevom paprikom.
Ove paprike su podjednako ukusne i tople i hladne, pa ih možete jesti kako god da se vama više dopada.