Šest grešaka zbog kojih vaši kolači nisu "kao mamini"

Čak i kada se slepo držimo uputstava u receptu za neku poslasticu, stvari ne idu uvek kako smo zamišljali. Ako volite da pripremate slatkiše, morate znati da neke stvari ne smete menjati ako želite specijalitete kojima će se svi diviti.

.

1. Ne menjajte glavne sastojke

Kod eksperimentisanja je vrlo važno da ne menjate glavne sastojke u receptu jer oni čine strukturu. Radije se poigrajte začinima, ekstraktima raznih ukusa, orašastim plodovima, suvim voćem ili, na primer, limunovim sokom. U zavisnosti od toga kakve ukuse volite, možete eksperimentisati da dođete do onoga što smatrate savršenim.

2. Idite korak po korak

Elis Medrik, čarobnica u kuhinji i vrhunski stručnjak za dezerte, naglašava za kulinarski blog Food 52 kako je bitno da se poigrate sastojcima koji menjaju ukuse kolačima, ali postepeno. Promenite ili dodajte samo jedan sastojak kako biste znali što je tačno uzrokovalo drugačiji ukus ili teksturu. Tako ćete lakše naučiti šta se sme, a šta ne sme menjati.

3. Kako smanjiti šećer ili masnoće?

Za početak je dovoljno da smanjite količinu šećera ili nekih masnih sastojaka za 10 do 15 posto. Ako vam se sviđa rezultat, sledeći put smanjite još malo. I opet, nemojte smanjiti više od jedne namirnice.

4. Brašno od celog zrna žitarica

Želite li zdraviju varijantu biskvita i kolača, možete da probate i belo brašno delimično zamenite kvalitetnijim i zdravijim, od celih žitarica. Ali nemojte odmah jednu čašu belog brašna zameniti nekim drugim. Odvojite 10 do 15 posto belog brašna i dodajte ono koje žeite. Ako kolač ispadne dobro, smanjite još malo do konačne zamene.

5. Zamena za mleko

Ako ne volite mleko ili ste netoleranti na laktozu, mleko se u mnogim receptima može zameniti pirinčanim mlekom, mlekom soje pa čak i kokosa. Takođe se ponekad mleko može zameniti vodom, barem do pola. Na primer, palačinke su mnogima bolje ako uz mleko stave običnu ili gaziranu vodu.

6. A šta nikada ne treba menjati?

Bez obzira na volju i želju za igranjem s namirnicama, neke zamene i eksperimenti nisu poželjni jer ćete verovatno uništiti strukturu kolača, dobiti zagorenu površinu ili izazvati mrvljenje, raspadanje… Zato nije preporučljivo napraviti sledeće:

- tečnu mast menjati za maslac,

- tečni zaslađivač stavljati umesto šećera,

- ako prema receptu treba staviti mleko ili vodu, nemojte ih zameniti kiselkastim sastojcima poput soka od limuna,

- ako recept zahteva belo brašno, ne možete staviti, na primer, bezglutensko, osim u malim količinama, kako je ranije navedeno.

Izvor: tportal.hr