Svi na branč!

Obrok koji objedinjuje doručak i ručak. Idealan za letnje dane, za lenjivce i za vrednice. Podrazumeva ležerno uživanje u slasnim zalogajima, sto ukrašen salvetama, lepim priborom za jelo, svežim cvećem i čavrljanje s najdražima.

.

Nije tajna da će nam se život promeniti nabolje ako svakog jutra pojedemo doručak. Ali, ljudi su ili opterećeni obavezama koje im ne dopuštaju da tako rano misle na hranu ili su spavalice kojima zbog kriške hleba i malo meka ne pada na pamet da ustanu iz kreveta.

Greška zbog preskakanja doručka uzima danak već sat ili dva pre ručka, kada iscrpljeni odbrojavamo preostale mučne minute do glavnog obroka. Da bismo tu grešku ispravili, na tanjiru se nude međuobroci. Svet poseže za brunčom.

Brunch ili bracheon (breakfast, doručak + lunch, ručak = brunch) je obrok koji se poslužuje od ranog prepodneva sve do poslepodneva, a objedinjuje hranu koja se poslužuje i za doručak i za ručak.

Iako ćemo na ovaj termin najprije naići u Sjedinjenim Državama, neki kažu da je nastao u Velikoj Britaniji. Navodno ga je prvi put spomenuo, 1896. godine, pisac Gaj Berindžer u novinama Hunterâs Weekly. Umesto ranog nedjeljnog ručka i teških obroka nakon dolaska iz crkve, predložio je obrok koji bi se posluživao oko podneva.

Počinjao bi kafom ili čajem, marmeladom i ostalim jelima koja se jedu za doručak, a postupno bi se prelazilo na teža jela. Ali, Amerikanci se s time ne slažu i često ističu da je termin brunch prvi put spomenut u njihovim u novinama New York Morning Sun, gde ga je rabio novinski reporter Frank Ward OMalley aludirajući na tipične prehrambene navike zaposlenog reportera.

Sigurno je jedno: branč podrazumeva lagano uživanje u ukusnim zalogajima i čavrljanje s bližnjima uz sto ukrašen salvetama, lepim priborom za jelo, svećama i svežim cvećem.

Na njemu se mogu naći kafa, čaj, vafli, tost, palačinke, voće, jogurt, ukiseljeno povrće, žitarice, ukusni kremovi, voćni sokovi, lagana vina, dimljena riba... kao i pomagači za pravljanje branča – sokovnik, tiganj, aparat za kafu, toster...

Izvor: Sensa.hr