Lazanje s tikvicama i sirom

Iskoristite čari leta i svo povrće koje vam ono nudi. Napravite ove ukusne lazanje s tikvicama.

.

Sastojci:

600 g tikvica
50 g putera
1 kašičica biljnog začina
bijeli biber
12 listova lazanja
so
100 g gorgonzole
50 g mozzarelle
15 g parmezana

Za bešamel:
50 g putera
50 g pšeničnog oštrog brašna
1 l mleka

Priprema:

Tikvice operite i uzdužno isecite na tanke ploške. Popecite ih na puteru, pospite biljnim začinom, pobiberite i sklonite s vatre.

Lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi (2-3 minuta), u koju ste stavili nekoliko kapi ulja da se listovi ne slepe, ili koristite lazanje koje se ne kuvaju.

Za bešamel, na puteru lagano propržite brašno. Postupno dolijevajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku gustu smesu. Dodajte biljni začin, pobiberite i po potrebi posolite.

Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, narendanu mozzarellu i iscepkanu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, narendan sir i parmezan.

Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.

Posluživanje
Lazanje poslužite tople isečene na kocke.

Savet
Ako su tikvice veće, izvadite im koštice, a zatim ih isecite na ploške.

Izvor: Coolinarka