Bulgur čorba

Bulgur se pravi od pšenice, najčešće od durum pšenice. Koristi se za pripremu raznih jela: pilava, jela od povrća, raznim supama... Otvoreno pakovanje bulgura potrebno je čuvati u dobro zatvorenoj posudi.

.

Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica. Veoma je bogat vitaminima B, cinkom i gvožđem. Sadrži i veoma visok procenat dijetetskih vlakana te se preporučuje u svim dijetama. Ispitivanja su potvrdila da ženama pomaže u borbi protiv viška kilograma. Žene koje koriste bulgur kao jedan obrok dnevno imaju znatno niži indeks telesne mase i uži struk.

Jedan tanjir bulgura može zadovoljiti 60% vaših dnevnih potreba. Veoma je zdrav i preporučuje se u borbi protiv raka, kod dijabetesa, bolesti srca i viskog pritiska.

Sastojci

120 g

bulgura

200 g

mlevene junetine

100 g

praziluka

100 g

šargarepe

100 g

korena celera

100 g

paradajza

400 g

povrća

800 ml

bujona

1 kašika

dodatka za jelo

srvena mlevena paprika

30 g

putera

2 kašike

maslinovog ulja

Priprema:

U ekspres lonac staviti puter i maslinovo ulje, dodati iseckan praziluk, šargarepu i celer, i kratko propržiti na HEAT NO COVER funkciji (ne poklapati lonac). Zatim dodati iseckan paradajz i mlevenu junetinu, bujon, začiniti, dodati bulgur, poklopiti i uključiti SOUP funkciju na 30 minuta. Bulgur čorbu servirati u tanjir, dekorisati i poslužiti toplu. 

Izvor: Kuhinjiica, Medias.rs