Otkačeni rekordi: Najbrže napravljen sendvič - NOGAMA

Koji je najskupljii hot-dog, koliko koštaju najskuplji kavijar i kolačić sudbine, koliko je dugačak najduži sendvič... Predstavljamo vam zanimljive rekorde koji se tiču hrane.

.

Najskuplji hot-dog

Najskuplji hot-dog na svetu zove se "Dragon dog" i košta 100 dolara. Sadrži jastoga, skupocenu kobe govedinu mariniranu u maslinovom i ulju od tartufa. U kobasicu se, takođe, ubrizgava konjak star čitav vek, a dodaje se i sos čiju tajni tvorci ne žele da otkriju. Prodaje se u Vankuveru u Kanadi.

Hleb koji je najviše "skočio" iz tostera

Toster koji "katapultira" hleb možda nije najpraktičnija sprava, ali to je već neka druga priča… Uglavnom, rekord u "iskakanju" hleba iz tostera je 2,5 metara, a takmičenje je održano u Velikoj Britaniji.

Najviše pojedenih jastoga

Kolin Širlou koji još 2005. godine postavio rekord u jedenju jastoga - smazao je 233 komada za tri minuta!

Najskuplji kavijar

Kavijar nije za svačiji džep, a najskuplji je "Almas", koji se proizvodi od jaja retke iranske jesetre. Zovu ga još i "crno zlato", a kilogram košta 34 500 dolara.

Najbrže napravljen sendvič - NOGAMA

… jer nije dovoljno zanimljivo praviti ga rukama. Rob Vilijams iz Teksasa 2000. godine je postavio rekord u brzom pravljenju sendviča nogama - za manje od dva minuta napravio je takozvani "bolonja sendvič", sa zelenom salatom, paradajzom, sirom i začinima.

Najskuplji "kolačić sudbine"

Verovali ili ne, najskuplji kolačić sudbine prodat je na aukciji u Velikoj Britaniji za 17.473 dolara! Nadamo se da je barem unutra pisalo nešto lepo!

Najduži sendvič

Dugačak je toliko da bi vas verovatno mrzelo da hodate do kraja sendviča - 735 metara, a napravio ga je tročlani tim u Bejrutu 2011. godine.

Najduži hleb

Najduži hleb je dugačak 1.211 metara, a napravljen je 2005. godine. Za pravljenje ovog hleba, portugalskom timu je bilo potrebno 59 sati i 30 minuta!

Najveća skulptura od čokolade

Teška je 297,4 kilograma, visoka 18 centimetara, dugačka 1,54 metara, a napravljena je u Osaki u Japanu, 10. februara 2012. godine.

Najveća podloga za picu

… je taman tolika da se baš najedete. Šalimo se, ogromna je! Toni Geminjani napravio je najveću podlogu za picu za dva minuta - u prečniku ima 84,33 metra.

Najskuplja čokolada

Prodaje se u londonskom "Herodsu" košta 765 evra, a sastoji se od čokoladica različitih ukusa: kakaa, arapske kafe, marcipana, pistaća, lešnika, ružine vodice, bele čokolade, voćnog želea... upakovanim u crnu kutiju visokog sjaja, koja je obložena zlatnim listićima. Neka pakovanja imaju po sebi i Svarovski kristale. Veoma šik i veoma skupo!

Izvor: mondo.rs