Kuhinjica

Životinje koje se jedu žive!

Ako ste osetljivog želuca ili vegetarijanac, možda je bolje da preskočite ovaj tekst, ali ako u vama čuči avanturista i osoba koja bi probala apsolutno sve, obavezno odvojite nekoliko minuta i pročitajte kakva se čuda kriju širom sveta!
15.07.2015. - 10:55h

Sannakji
Jelo popularno u Koreji verovatno je najpoznatije po videima kojih na Jutjubu ima poprilično. Priprema se obično sa susamom i uljem, a glavni sastojak je nakji, tj. mala hobotnica. Krakovi se obično otkinu od žive hobotnice i serviraju gostu. Najzanimljivija stvar je osećaj dok se ova hrana konzumira. Naime, dok žvačete, krakovi se još polako pomeraju…

Morski ježevi
Ljudi kada su na letovanju, neretko, skoče u more, izvade ježeve, preseku nožem ili makazama i - pojedu. Mogu da se jedu i kašikom. Ipak, ako niste dovoljno iskusni, pazite se bodlji…

Škampi
Malo sladokusaca nije probalo škampe na buzaru, pri čemu se često škampi dok su još živi stavljaju u vrelu vodu na kuvanje. Takođe, na sličan način spremaju se i u Kini, s tim da ih Kinezi uvek serviraju i prokuvaju u Baijiu, piću koje sadrži 40–60% alkohola.

Noma salata
Noma ime nosi po slavnom kopenhaškom restoranu koji je već godinama među pet najboljih na svetu. Radi se zapravo o začinjenoj salati s mravima. Mravi se malo sporije pomeraju, ali ipak, kad ih pojedete, u ustima i dalje osećate kretanje. Ovo nije ništa novo, mnoge kulture odavno konzumiraju inskete, ali to ne naplaćuju papreno…

Casu Marzu
Ah, evo nas i na tradicionalnom siru sa Sardinije napravljenom od ovčijeg mleka. Ali, nije ovca životinja koju jedete, ne brinite. Naime, u siru gmižu maleni crvi, koji se namerno dodaju siru pri njegovoj izradi. Neki ljudi crve pomeraju pre jela, dok drugi bez problema uživaju u siru i crvićima…

Školjke
Iako mnogi to ni ne primete, školjke se često serviraju žive. Naime, i nakon što ih izvade iz mora i serviraju, one mogu da ostanu žive, a umiru tek kad se njihovo meso izvadi iz školjke. 

Izvor: Punkufer.hr