Šnenokle

To je definitivno jedna od onih poslastica koje će vas vratiti u detinjstvo. Pravile su ih naše bake, mame, tetke, ujne, strine… I, uvek smo im se radovali. Naravno, ima i onih koji ih ne vole, ali za sve vas kojima su drage, predstavljamo odličan recept.

.

Sastojci:

- jaja 5 komada
- šećer 6 kašika
- mleko 1 l
- vanilin šećer 2 kesice
- brašno 2 kašike

Priprema:

  • Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne.
  • Mleko sipati u šerpu i kuvati ga dok ne proključa. Zatim smanjiti temperaturu, pa kašikom vaditi sneg od belanaca i lagano spuštati u mleko.
  • Knedle od belanaca kuvati minut sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti i kuvati još minut sa druge strane.
  • Potom ih vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu (činiju).
  • Kada su knedle od belanaca gotove, spremiti krem: umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati brašno i sve dobro umutiti mikserom da se dobije gust krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle, i sve dobro izmešati.
  • Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko u kome su se kuvale knedle i mešati neprekidno dok se ne zgusne.
  • Pripremljeni krem preliti preko belanaca, ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider do služenja. Prijatno! :)

Izvor: Žena