Pet trikova za savršenu picu

Napravite picu kako to rade Italijani!

.

Jedno od idealnih jela, dobra za druženje, ali i glad, pica je već decenijama prisutna u našoj kulturi. Lepo je napraviti i domaću picu, ali pritom pazite na sledeće detalje:

Debljina testa

Nemojte da preterujete s testom. Jasno nam je da mislite da će pica biti sočnija ako testa bude više, ali to je potpuno pogrešno. Naravno, ne sme biti ni pretanka, da ne bi slučajno pukla pri pečenju, ili da vam sredina ne bi ostala u rerni...

Previše sira

Po pravilu, pica je nezamisliva bez sira. Ali znajte da ste s količinom sira preterali ako ispod njega ne vidite ostale sastojke i sos. Ako ih vidite, sve je u redu i nema razloga za brigu, ali ako ne, pomerite višak sira svakako. Nije vam ovo fondu!

Raspoređivanje namirnica

Nekad zbog žurbe na testo samo pobacamo sastojke ne razmišljajući da se zbog toga pizza možda neće ravnomerno ispeći. Zato, u kakvoj god žurbi bili, uvek pripazite kod raspoređivanja sastojaka.

Meso na pici

Naravno da su kulen i pršuta dobrodošli, ali ni slučajno ne stavljajte sirovo meso bilo koje vrste na picu, jer postoji mogućnost da se neće ispeći, a u tom slučaju rizikujete razne bolesti i bakterije poput trihinoze ili salmonele… Bolje malo prodinstajte kockice bifteka pre stavljanja.

Pet minuta

Kad se čini da je pica gotova, ostavite je još malo u rerni. Ako je izvadite odmah nakon pečenja moguće je da korica ne bude dovoljno hrskava, tako da za svaki slučaj neka odstoji još pet minuta. Takođe, i nakon vađenja je secite tek nakon pet minuta, kad se malo ohladi. Ni naknadna kap maslinovog ulja neće naškoditi...

Izvor: Punkufer.hr