Šmek irske kafe i mleka sa smaragdnih pašnjaka

Irsko zeleno ostrvo je poznato po visokom kvalitetu sastojaka jela i sjajnim receptima. Njihov bogati doručak miriše na svežu travu i najčešće se sastoji od mleka, sireva, kobasica. Kada doručkujete u Irskoj poslužiće vas specijalitetom irska kuhinje- hlebom sa sodom. U hleb se, pored sode bikarbone, doda punomasno mleko i brašno sjajnog ukusa. Uz hleb se sjajno slažu puter i marmelada.

.

Irski smaragdni pašnjaci daju najfinije mleko od koga se prave poznati tvrdi i mekani sirevi kao što su: Durrus, Gubbeen, Cashel Blue, Ardrahan, Coolea i drugi.  Od mesa najviše se jede govedina i jagnjetina. Često se mogu naći u irskoj kuhinji odlične kombinacije jagnjetine i visikja i od marmelade od narandže i jagnjetine. U obalnim područjima ističe se upotreba ribe, školjki i morskih alge.

Irci spremaju mnogo specijaliteta od morskih algi.  Od slatkiša Irci najčešće konzumiraju torte, kolače sa jabukama, pudinge i kremove sa viskijima. Ako se zateknete u Irskoj, slatkiša ima u izobilju.

Irci su poznati po pabovima širom sveta i pivnicama u kojima se toči najpoznatije irsko pivo Ginisu kom mehurići idu na dole.

Pored piva, slavna je i irska kafa, liker i viski od kojih su najpoznatiji Jameson, Powers, Tullamore Drew, Midleton Very Rare, Baileys (Irish cream), Sheridan, Irish Mist, Paddy.  Irci u proseku konzumiraju oko 130 litara piva godišnje.

A sad, recept za čuvenu irsku kafu!

Sastojci potrebni za dve kafe:

        - 4 dl instant kafe
        - 1 šolja slatke pavlake (umućene)
        - 1 1/2 dl viskija
        - 2 kašičice šećera

    Prvo umutiti slatku pavlaku.

Uzeti staklene, prozirne čaše zapremine 3 dl. Čaše treba da su malo zagrejane tj. da nisu skroz ledene.
    U svaku čašu sipati viski, a zatim dodati po kašičicu šećera. Dobro promešati.
    Na kraju uliti vruću, crnu kafu, skoro do vrha. Neprestalno mešati kako bi se šećer istopio.
    Odgore sipati malo umućene slatke pavlake, na samu površinu. Ne mešati pavlaku u kafu, jer nije cilj da se rastopi u piću.
    Kafu ukrasiti po želji čokoladnim mrvicama ili zrnima kafe.
    Preostaje još samo da uživate u vašoj irskoj kafi.
 
Saveti
 
    Kafa može biti espreso ili obična instant kafa, samo prelivena sa vrućom vodom. Važno je da je kafa jaka, crna i bistra. Vrstu izaberite sami.
    Ko voli, može da doda u kafu i malo mleka,samo nekoliko kapi, da ne pokvari piće.
    U originalnom receptu se insistira na upotrebi žutog, a ne belog šećera.
    Viski za Irish coffee ne mora biti baš irski. Bilo koja vrsta će dobro da se uklopi. Pravljena sa Bailey’s likerom je posebno dobrog ukusa.

Izvor: dobra jela, hrana za dušu