Kuhinjica

Proseko kocke

Lagani, osvežavajući slatkiš s malo alkohola prijaće za vrele letnje dane.
23.03.2017. - 16:12h

Sastojci:

Za 24 kolača:

1 kg jagoda

5 jaja

350 g + 3 kašike šećera

kesica vanilin šećera

350 g brašna

kesica praška za pecivo

125 ml ulja

375 ml penušavog vina proseko

15 listova želatina

3 limuna

400 g kisele pavlake

250 g neslanog krem sira

500 g šlaga

čoko rolnice za ukrašavanje

 

Priprema:

Mikserom umutite jaja, 250 g šećera i vanilu, sipajte ulje, 175 ml proseka i postepeno umešajte brašno s praškom za pecivo. Sipajte u plehobložen masnim papirom i pecite 25 minuta u rerni na 180 stepeni. Ohlađenu koru unakrsno presecite. Deset listova želatina otopite u hladnoj vodi. Jagode operite i 500 g isecite na kockice. Dvanaest jagoda prepolovite i ostavite za ukrašavanje, a ostatak izmiksajte u blenderu sa 3 kašike šećera i sokom od dva limuna. Umutite pavlaku, sir, 200 ml proseka i sok od limuna, dodajte oceđene listove želatina, promešajte i stavite u frižider. U ohlađen krem dodajte šlag i 200 g seckanih jagoda, premažite koru i ohladite 60 minuta. Pet listova želatina otopite, ocedite i pomešajte sa voćnim pireom, dodajte ostatak seckanih jagoda, nafilujte kolač i ohladite u frižideru. Kolač isecite na manje kocke, ukrasite prepolovljenim jagodama i čoko rolnicama.

Izvor: novosti