Kuhinjica

Otkrivamo tajnu savršenog pire krompira

Jedan od najlakših recepata i najjednostavnijih priprema hrane. A opet ne ispadne tako kremast kako bi trebalo! Tajna se krije u...
05.04.2015. - 12:50h

1. Birajte pametno
Krompire delimo u nekoliko grupa: skrobaste, voskaste i svenamenske. Za pire se preporučuju skrobaste. Ako niste u mogućnosti da nabavite skrobasti, neka vaš drugi izbor budu svenamenski, a voštani tek na poslednjem mestu.

2. Kockice iste veličine
Kada usitnjavate krompir na kockice za kuvanje, isecite ga na jednake veličine. Ili bar što je više moguće približne dimenzije. Ako su različitih dimenzija, kockice krmpira se neće podjednako skuvati.

3. Uklonite nepotrebnu vlagu
Suvi pire krompir možete da dobijete ako ocedite krompire nakon što su se skuvali, prolijete vodu pa krompire vratite nazad u vruć lonac da se iz njih izvuče sva vlaga.

4. Koristite pravi "alat"
Za pravljenje pirea koristite ručnu drobilicu. Mikser će previše razgraditi skrob, a rezultat će biti tečniji pire koji nema poželjnu teksturu.

5. Prava mera
Kada govorimo o pravoj meri, ne mislimo na to koliko bi krompira trebalo da pojedete, nego da ne biste smeli da predugo gnječite krompir. Kada pireu dodajete mleko i maslac, nemojte ni previše da mešate.

6. Pazite na tempeeraturu
Mleko koje dodajete pireu bi trebalo da bude toplo da bi ga lakše upio krompir. Samim tim, manje ćete morati da mešate.

7. Pazite na količinu dodataka
Isto tako, nemojte da dodajete previše mleka ili pavlake pireu jer ćete ga razrediti i dobiti neželjenu teksturu.

8. Završite s malo maslaca
Ukus pirea ćete poboljšati koristeći maslac. Poznati francuski šef Džoel Robušon savetuje da omer krompira i maslaca bude 2:1.

9. Nemojte zaboraviti na so
So je mineral koji nam služi za poboljšanje i naglašavanje ukusa. Prvo posolite vodu u kojoj se kuva krompir, i to obilno – kao da kuvate testeninu. Verovatno ćete morati da dosolite pire kada je skuvan i zgnječen. Nemojte da se bojite soli!

10. Sve je u tajmingu
Baš kao i kada je u pitanju dobra šala, stvar je u tajmingu. Krompir servirajte u posljednji čas. Nemojte da ga napravite pola sata ranije i dopustite da se ohladi.

Savet plus: Kada je pire-krompir gotov, ubacite u njega dodatke koji će ukus podići na nov nivo: dve šake narendanog parmezana, pola šake sitno naseckanog vlašca, dva čena belog luka i jedan prodinstani luk... izbor je vaš!

Izvor: Ordinacija.hr

Pročitajte i: 

Nema više plakanja dok seckamo crni luk