Ideje za farbanje jaja: Tufne, stikeri, vosak...

Do tufnica na jajima možete doći na dva načina...

.

Za početak vam je potrebno kuvano jaje, preporučuje se da bude belo, ali ni ovo naše obično neće ništa lošije ispasti.

Potrebna vam je i voda, sirće, boje za farbanje hrane tj. prehrambene boje, a za efekat tufni možete koristiti stikere, ili vosak.

STIKERI

Ajmo prvo da objasnimo kako to ide sa stikerima.

Dakle potrebni su vam okrugli stikeri koje klinci skupljaju i lepe po albumima, sveskama i sl.

Skuvajte jaje i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi zalepite stikere, na mestima na kojima želite tufne. Napunite činiju sa ¾ vode i kašikom sirća, i u istu činiju kapnite prehrambenu boju onoliko koliko želite da vam boja bude „jaka“.

Jaja sa stikerima jedno po jedno stavljajte u činiju, i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Kada ih izvadite iz činije, prebrišite ih papirom, i odmah skinite stikere. Ukoliko želite da jaje svetluca, premažite ga uljem.

Pratite nas i na Viber-u!

VOSAK

Jedan od najstarijih načina bojenja jaja jeste pojenje voskom. Nekada se to radilo uz pomoć voska i takozvane pisaljke, a sada može i malenim rođendanskim svećicama.

Kuvano i ohlađeno jaje polako premažete voskom (možete koristiti rođendansku svećicu) na onim mestima na kojima želite da vam budu tufne. U činiji sa vodom i sirćetom, kapnite prehrambenu boju, stavite jaje da odstoji nekoliko minuta, i kada ga izvadite iz činije videćete tufne na onim mestima gde ste premazali vosak.

Izvor: kreativnatruba.wordpress.com