Domaće piškote

Znate li da se piškote pripremaju čitavih 900 godina. A kažu da se recept od tada neznatno promenio...

.

Sastojci:

3 jaja, odvojena belanca od žumanaca
¼ šolje šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
½ šolje prosejanog brašna
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180c, a veliki pleh za pečenje obložite masnim papirom. U velikoj posudi mikserom mutite žumanca i dve kašike šećera dok ne postanu bela i penasta, oko 5-6 minuta. Dodajte vanila ekstrakt pa po žumancima pospite prosejano brašno, ali ne mešajte već samo ostavite sa strane.

U posebnoj posudi mikserom mutite belanca sa preostale dve kašike šećera dok ne postanu čvrsta. Belanca dodajte brašnu i žumancima i lagano ih sjedinite varjačom dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Dobijeno testo sipajte u poslastičarsku kesu sa otvorom promera 1,25 centimetara i pomoću njega na masni papir istiskajte prutiće dužine 7, 5 centimetara, a neka razmak između prutića bude najmanje 2,5 centimetra. Ako je u prostoriji u kojoj pripremate piškote toplo i vazduh je vlažan pre nego testo stavite na pleh, pleh na kratko stavite u frižider da se ohladi, to će sprečiti piškote da se previše rašire tokom pečenja.

Piškote pospite šećerom u prahu pa pecite u zagrejanoj rerni 8-10 minuta. Pre nego ih izvadite na žicu za hlađenje ostavite ih nekoliko minuta u tepsiji u kojoj su se pekli.

Izvor: lifepressmagazine.com

Pročitajte i: 

Savršenstvo ukusa - Oreo torta