Čokolada koja košta k'o pola ili čak k'o cela nečija plata u Srbiji! Al' kažu da vredi...

Šta mislite, koliko vam novca treba za nju?

.

Ljudi u Srbiji su, uglavnom, navikli da kupuju industrijsku čokoladu za koju izdajaju oko 100 do 150 dinara. Teško se mirimo s činjenicom da zapravo jedemo smeće i da to s pravim kvalitetom nema previše veze.

Kakao se u čokoladama koje mi jedemo kakao verovatno nalazi u promilima, a ako ga i ima nešto više, budite sigurni da se radi o škart robi uzgojenoj na nekoj ogromnoj plantaži bez imalo brige i ljubavi.

S druge strane postoji tržište namenjeno samo najvećim sladokuscima, a na njegovom vrhu stoji To’ak, najskuplja čokolada na svetu!

Košta neverovatnih 235 evra po komadu čokolade od 42 grama i nešto je najskuplje što u toj kategoriji možete da kupite, a da se ne radi o nekakvim proizvodima sa zlatnim listićima, dijamantima i drugim glupostima.

To’ak se proizvodi od retkih i veoma cenjenih zrna kakaa s obale Ekvadora, gde se gotovo na licu mesta fermentiraju i pretvaraju u gustu tečnost, a svaka čokolada se izrađuje ručno i na kraju sadrži čak 81% kakaa. Od ubiranja ploda do konačnog proizvoda treba uraditi čak 36 koraka, a u sredinu završenog proizvoda se stavlja jedno zrno dužine između 7 i 8 milimetara. Savršeno.

Znalci kažu kako To’ak ima veoma intenzivan ukus s primesama višnje, zemlje i cveća, a osećaju se i note sandalovine, karamela, lešnika i cveta narandže.

Da ništa ne bi zasmetalo punoći ukusa i mirisa, uz čokoladu se dobivaju drvene pincete za probanje (masnoće s prstiju očito reaguju u dodiru s čokoladom i kvare ukus) i knjižica s mnoštvom zanimljivosti o proizvodu, a sve je zajedno upakovano u kutijicu od španskog bresta, drveta u kojem se odvija i fermentacija zrna kakaa.

Zbog kompleksnosti proizvodnje prošle godine je u prodaju pušteno samo 574 komada, a trenutno ih je na lageru još svega 170. Zato požurite dok nije nestalo!

Izvor: Idesh

Pročitajte i: 

NEVEROVATNO! Pogledajte šta je čovek napravio od šargarepe