Tri recepta za zdrave, a ukusne hamburgere

Jedite omiljeno jelo na zdrav način!

.

Da bi hamburger bio zdrav prvo i osnovno, izbegavajte majonezu (kalorijska bomba), kečap (krcat je šećerima), topljeni sir (često sadrže dodatne hidrogenirane masti) i belo pecivo, a birajte sos od paradajza, senf, sveži luk, sveži paradajz, integralni ili proteinski hleb sa semenkama, maslinovo ulje i zelenu salatu. Ako hamburger želite sa sirom, bolji izbor bi bila mocarela ili neki drugi blagi, mladi sir.

Umesto mešanog junećeg i svinjskog mlevenog mesa za pljeskavicu, prednost dajte ćuretini ili čistoj junetini. Nekima odgovara i konjsko meso, jer sadrži malo masti, ali ima poseban ukus.

Povećajte količinu zelene salate u hamburgeru i kombinujte je uz mladi spanać, radič, mladi luk, vlašac, rukolu jer svaki ovaj dodatak može na svoj način da obogati sadržaj vitamina, minerala i vlakana za lakše varenje hamburgera.

A na narednim stranama pogledajte tri odlična recepta za zdrave hamburgere!

 

Proteinski posni hamburger

Dve kriške proteinskog ili raženog hleba
jedan paradajz
pola praziluka
deset grama rukole
četiri masline
kašičica pesto sosa
30 grama mocarela sira
šest listova bosiljka
85 grama juneće posne pljeskavice
tri lista zelene salate

 

Sočni voćni hamburger

Ćureća pljeskavica (90 grama)
Dve kriške heljdinog peciva
Dve krupno rezane kriške narandže, sočni srednji deo
Velika šaka potočarke
Jedan prst širine vlašca, sitno seckanog
Pet izdrobljenih, kratko prženih badema
Sremski blagi sir
Pola kašičice maslinovog ulja
Krastavci, tanko nanasečene ploške
Sitno naseckani vlašac i sitno mlevene bademe umiešajte s maslinovim uljem i premažite pecivo. Umesto listića sira stavite ploške narandže i prženu pljeskavicu od ćurećeg mesa u sredinu.

 

Humus hamburger

50 grama kockica starog svhog integralnog hleba
50 grama sira vurde
Tri kašike seckanog luka
Maslinovo ulje
jJdno jaje
Biber, so
Četvrtina paprike, sitno naseckane
Pola tikvice, nasečene na kockice
Jedna kašika suvih pšeničnih klica
Jedna kašika mrvica od integralnog hleba
Osam listova zelene salate
Jedna kašika humusa
Jaje umutite sa začinima, pospite po kockicama hleba i ostavite da upije desetak minuta. Dodajte sir i seckano povrće, sve dobro izmešajte i pustiti nekoliko minuta pre oblikovanja. Pecite na maslinovom ulju do zlatne boje.

Izvor: Ordinacija.hr