Pile "Marengo"- klopa za pobedu

Kako je pisao Aleksandar Dima, Napoleon nije bio gurman, ali je želeo da svaki veliki činovnik carstva to bude. Možda je samom Bonaparti u misli da postane gurman smatrala misao, koja ga je proganjala, da će s 35-40 godina postati debeo.

.

"Jedino francuski vojnik može da ratuje na prazan stomak", hvalio se Napoleon. Ta tvrdnja je sporna, ali je vojnicima u Napoleonovim ratovima ponekad zaista bilo teško. I Napoleon je demonstrativno delio s njima teškoće.

Godine 1800., u blizini sela Marengo u severnoj Italiji odigrala se bitka između francuske i austrijske vojske. U gastronomskoj istoriji taj boj je ostavio trag u vidu poznatog jela „pile Marengo".

Osvojivši jednu od najsjajnijih pobeda, konzul Francuske Napoleon Bonaparta, koji nije jeo pre bitke, zahtevao je da mu se posle borbe što pre pripremi nešto za jelo.

Njegov kuvar je uspeo da nabavi kokošku, nekoliko jaja, paradajza, crnog i belog luka, trava, maslinovo ulje i račiće. Kuvar je kokošku isekao sabljom na delove, propržio ih je na ulju, napravio je sos od paradajza, crnog i belog luka, dodavši malo konjaka iz napoleonovske čuturice, skuvao je rakove, ispržio je jaja i poslužio ih je kao prilog na komadićima hleba iz vojničke porcije.

Priča se da se jelo jako svidelo Napoleonu i da je zbog velike bitke koju je dobio, počeo da ga smatra srećnim. I upravo zato je, kad je kuvar rešio da poboljša jelo dodavši mu belo vino i pečurke, i izostavivši rakove, Napoleon zahtevao da sastojci budu upravo onakvi kakvi su bili posle pobede kod Marenga.

U Francuskoj se pile Marengo danas sprema bez rakova, ali u Pijemontu radnici restorana u znak poštovanja istorijske tradicije koriste rakove.

Legenda glasi da je pre bitke kod Vaterloa imperatoru posluženo pile Marengo bez rakova – ispostavilo se da je to navodno loš predznak: bitka je izgubljena.

Spremite i vi piletinu Marengo":

Sastojci:

1 pile

20g putera

Dve glavice luka

250 ml belog vina

500 g seckanog paradajza

Dva režnja belog luka

list lovora

kašika seckanog peršuna

200 g pečurki

Četiri jaja

Jedan limun, maslinovo ulje, so, bibe

Priprema:                                                                                                                                                            

Pile isečemo na delove, začinimo solju i biberom i pržimo do zlatno-žute boje na puteru i maslinovom ulju.

Dodamo seckani luk, propržimo i sve zajedno zalijemo pilećom supom. Dodamo pasirani beli luk, paradajz, lovor i kuvamo 20 minuta.

Dodamo isečene pečurke, vino, začinimo i kuvamo dok se sos ne zgusne.

Poslužimo sa jajem na oko, uz limunov sok i peršun.

 

Izvor: vesti