Da li je žuće žumance zdravije? Iznenadićete se kada otkrijete!

Lako je primetiti da su žumanci kod domaćih jaja češće jarkije žute boje od onih kupovnih. Od čega to zavisi i šta je zapravo zdravije?

.

Boja žumanceta zapravo zavisi od ishrane kokoške. Ako je kokoška jela dosta karotenoida ili prirodnog pigmenta, to će uticati na boju žumanceta. Iako dodavanje veštačkih aditiva hrani za živinu nije dopušteno, ponekad se dodaju prirodni pigmenti kako bi se boja žumanceta pojačala.

Što se tiče hranjivih vrednosti, tamnije žumance imaja isti sadržaj proteina i masti kao i ono svetlije boje. Ipak, neka naučna istraživanja su pokazala da “domaća” jaja sadrže više omega 3 masnih kiselina i vitamina, a manje holesterola.

Krv koja ponekad može da se vidi u jajetu, a koja takođe pojačava intenzitet žute boje, dolazi zbog pucanja krvne žilice u žumancetu. To ne znači da takvo jaje nije sigurno jesti. Boja belanceta takođe može da bude indikativna, pogotovu za svežinu. Roze ili šareno belance pokazuje da je jaje pokvareno pa na to treba posebno pripaziti.

Iako nije dokazano da boja žumanceta utiče na ukus jajeta, mnogi tvrde da su im jaja s tamnijim žumancetom kusnija, odnosno intenzivnijeg ukusa. Ali, treba imati na umu da boja zavisi od ishrani kokoške. A sve što je domaće, uvek je bolje!

Izvor: Dnevno.hr

Pročitajte i: 

Kinezi uvode karte za stajanje u avionima!