Portugalski slatki hlepčići

Volite testo? Zašto onda da pravite uobičajene kiflice ili korfne. Isprobajte nešto novo. Sigurni smo da će vam se portugalski hlepčići dopasti...

.

Sastojci:

5 šolja brašna za peciva
4 šolje običnog brašna
2 šolje + 1 kašika šećera
300 g putera
7 jaja
2 kašičice soli
1/3 šolje tople vode
2 kesice suvog kvasca
1 šolja mleka

Priprema:

U sudoperu sipajte oko 5 centimetara tople vode, pa u vodu stavite posudu za mućenje da se zagreje. U posudu sipajte prosejano brašno za peciva i dve šolje običnog brašna, dodajte so i sve dobro promešajte.

U posebnu posudu stavite 100 g putera i 2 šolje brašna pa sve mutite mikserom dok ne postanu penasti. Smanjite brzinu miksera pa umešajte jedno po jedno jaja. Kvasac pomešajte u šolji sa toplom vodom i kašikom šećer i ostavite da nadođe.

U brašnu koje ste sipali u posudi u sudoperu napravati udubljenje, u njega sipajte kvasac pa sve prekrijte krpom i ostavite da stoji pet minuta, nemojte mešati. Mleko zagrejte na šporetu do tačke ključanja pa ga umešajte u jaja i puter, polako. Sve to sipajte u mešavinu brašna i kvasca pa sjedini sve sastojke. Trebalo bi da dobijete poprilično lepljivo testo. Nemojte ga previše mešati dovoljno je da se sastojci sjedine, pa sve pokrijte krpom i ostavite da nadolazi 10 minuta.

¾ šolje putera otopite, a testu polako dodavajte malo po mao ostatak brašna i mesite dok ne dobijete nešto čvršće testo. Testo dobro umesite, zatim ga oblikujte u loptu i ostavite da se odmara u čistoj posudi prekriveno krpom, dva sata.

Nakon dva sata, od testa oblikujte peciva ili kiflice po želji i slažite ih u tepsiju obloženu masnim papirom, pokrijte krpom i ostavite još dva sata da odmara.

Rernu uključite da se greje na 150C i pecite 15-20 minuta. Pečene hlebove premažite otopljenim puterom.

Izvor: Lifepressmagazine

Pročitajte i: 

Naučite da pravite bakine kiflice!