Rolat od ćurećih prsa - ručak koji ćete pamtiti!

Ukusan ručak za celu porodicu. Izgleda komplikovano, a zabravo biće lako čak i domaćicama sa najmanje iskustva...

.

Sastojci:

Oko 1 kg ćurećih prsa
Puter ili maslinovo ulje
So
Malo sušenih vrganja
Komad slanine
Pola glavice crvenog luka ili ljutike
Dve kašike sušenih brusnica
Kašičica žalfije
½ šolje hlebnih mrvica
Kašika naseckanog peršuna
3 kašike pilećeg ili ćurećeg bujona ili vode
Kašika brašna
Kašika bujona
So, biber

Priprema:

Vrganje potopite u vrućoj vodi i ostavite da stoje oko 15 minuta dok ne omekšaju. Kad su omekšali procedite ih i iseckajte.

Slaninu iseckajte na kockice i pržite na tavi dok ne postane hrskava, izvadite je na tanjir sa papirnim ubrusom da upije masnoću. Ako vam je na tavi ostalo najmanje kašika masti nema potrebe za dodavanjem drugih masnoća. Na toj masti dinstajte luk dok ne omekša zatim dodajte brusnice, žalfiju i vrganje. Promešajte i ostavite da se dinsta 2-3 minuta. Na kraju umešajte hlebne mrvice, peršun, komadiće slanine, 3 kašike bujona ili vode, sve promešajte. Ako ste dobili gustu smesu, skinite sa vatre i ostavite da se hladi.

Ćureća prsa očistite od kože i stavite između dva komada plastične folije pa ih batićem lagano istanjite da dobijete veliku šniclu. Meso prvo rasecite, ako je komad baš previše debeo.

Nožem izravnajte grube krajeve pa na meso rasporedite pripremljeni nadev, ali ne skroz do krajeva da ne bi ispao kad ga budete umotavali. Čvrsto zarolajte meso, prekrijte ga (po želji) kožom koju ste skinuali, a zatim sve zavežite uz pomoć kuvarskog konca.

Stavite rolat na tepsiju premažite puterom ili maslinovim uljem, pospite solju i stavite da se peče 20 minuta na 200C, a zatim smanjite na 160 i pecite još 10-15 minuta.

Od masti koja je ostala od pečenja napravite umak, stavite tepsiju na šporet, dodajte dve kašike putera, dodajte kašiku brašna i sve zalijte bujonom. Začinite po želji, ostavite da prokuva i zgusne se do željene gustine, pa poslužite uz pečenje.

Izvor: Lifepressmagazine

Pročitajte i: 

Mekano i sočno: Svinjski file u sosu od pečuraka